BEBELUȘUL INVIZIBIL! Caz incredibil în Buzău, i s-a REFUZAT eliberarea certificatului de naştere! Ne-au tratat copilul ca pe un câine!
Există încă prunci invizibili în România! De o lună şi jumătate, doi părinţi din Buzău cresc un copil fără identitate. Fetiţa lor nu există în acte. Copila nu poate fi înregistrată, nu are certificat de naştere şi niciun drept în faţa statului. Mama ei, cetăţean filipinez, şi-a luat nume românesc după căsătorie, iar asta i-a condamnat bebeluşul să fie invizibil.
De Redactia Observator la 07.07.2017, 21:06Există încă prunci invizibili în România! De o lună şi jumătate, doi părinţi din Buzău cresc un copil fără identitate. Fetiţa lor nu există în acte. Copila nu poate fi înregistrată, nu are certificat de naştere şi niciun drept în faţa statului. Mama ei, cetăţean filipinez, şi-a luat nume românesc după căsătorie, iar asta i-a condamnat bebeluşul să fie invizibil.
Ea este Katia Sofia. Pentru mama ei, e totul. Pentru statul român, nici măcar nu există. Genalyne Petre: "Plâng pentru că nu i-au dat copilului meu certificat de naştere. Este foarte dureros, pentru mine, ca mamă. Au tratat copilul nostru ca pe un câine."
Genalyne are 22 de ani şi este filipineză. L-a cunoscut pe Bogdan pe Facebook, s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit anul trecut la primăria din Tisău. Tânăra a luat numele soţului şi au fost fericiţi când au aflat că vor fi părinţi. Dar idila modernă s-a transformat în dramă. Bogdan Petre: "Ei au tratat copilul nostru ca pe un obiect, pentru ei, copilul nostru nu există, soţia este traumatizată."
"Ei", cei pe care îi acuză părinţii, sunt funcţionarii de la evidenţa populaţiei. Nu ar fi înregistrat fetiţa la starea civilă, pentru că mama figurează cu un nume în certificatul constatator al naşterii şi în cel de căsătorie, şi cu altul în permisul de şedere şi paşaport. Soluţiile oferite de autorităţi au fost ca mama să meargă în Ungaria, la ambasada statului Filipine, să-şi schimbe actele. Sau să obţină prin acţiune în instanţă revenirea la numele de fată. Până atunci, însă, copilul e invizibil, şi privat de toate drepturile. Bogdan Petre: "Dreptul la identitatea, dreptul la un nume, la cetăţenie, dreptul la ajutor din partea statului, dreptul la suport medical."
Nu e un caz singular în România. Au demonstrat-o reporterii Observator în campania "Copiii nu sunt invizibili". Numai în Bucureşti, au fost înregistrate 2.000 de astfel de cazuri, în ultimii doi ani. Nimeni nu ne poate spune, însă, cu exactitate câţi copii fără identitate avem. Un studiu Unicef arată că în lume sunt peste 290 de milioane de copii sub cinci ani care nu au certificate de naştere.