Păcăleala cu becuri economice: una scrie pe etichetă, produsul arată altceva
Un bec ar trebui să ne lumineze casa chiar şi jumătate de viaţă. În special cele realizate după ultimele tehnologii, care garantează până la 50 de mii de ore de
De Redactia Observator la 18.02.2018, 01:38- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un bec ar trebui să ne lumineze casa chiar şi jumătate de viaţă. În special cele realizate după ultimele tehnologii, care garantează până la 50 de mii de ore de funcţionare. Dar, de cele mai multe ori, ceea ce scrie pe etichetă nu corespunde şi cu produsul. Iar puţini români ştiu că şi becurile au garanţie şi le pot schimba fără să plătească.
Becurile de un leu au dispărut aproape compet din casele românilor. Au fost înlocuite cu cele economice, cu halogen sau cu led. Evoluţia se simte şi la preţ. Un bec economic poate depăşi cu uşurinţă 50 de lei.
Sorin Mierlea, preşedinte Infocons: "Dacă ne facem un buget şi ne uităm în apartament, în casă, şi vedem câte becuri de iluminat avem în casă şi înmulţim cu media, s-ar putea să ne trezim cu câteva sute de lei bune."
Becurile de tip LED pot ajunge până la 50 de mii de ore de funcţionare. În timp ce lămpile cu halogen sau cu filament incandescent au între 1000 şi 2000 de ore. Dacă sunt aprinse doar patru ore pe zi, ele ar trebui să reziste cam un an şi jumătate. Cele cu led ar trebui să ajungă chiar şi 35 de ani. Durata de funcţionare este menţionată, de obicei, pe ambalaj.
Pe ambalajul unui bec ar trebui să apară informaţii despre eficienţa energetică, puterea consumată, fluxul luminos, durata de viaţă, temperatura de culoare sau numărul de cicluri de pornire/oprire.
Sorin Mierlea, preşedinte Infocons: "Oare, becul acesta chiar are 10 mii de ore de funcţionare, oare chiar are 750 de lumeni? Aici am aştepta ca autorităţile să facă o monitorizare. Din păcate nu s-a făcut niciodată în România."
Mai mulţi producători au fost acuzaţi la nivel internaţional că fac afirmaţii exagerate despre produsele lor. În urma testelor a reieşit că becurile erau cu 25% mai eficiente pe hârtie decât în realitate.