Berea românească se face mai mult cu hamei din import
Hameiul este unul dintre cele patru ingrediente de bază ale berii. Iar până în anul 2000, România producea suficient hamei pentru a aproviziona toţi berarii autohtoni.
De Redactia Observator la 19.09.2020, 12:49- Din cele 260 de hectare 210 sunt în judeţul Mureş, iar restul în Alba şi Sibiu.
- Dispariţia culturilor de hamei ar putea fi explicată şi prin costurile ridicate de producţie.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.
De atunci, însă, suprafaţa cultivată a scăzut de zece ori. Aşa că berea românească se face, preponderent, cu hamei importat.
Akoş Mora, cultivator de hamei: Plantatia de magnum arata destul de binisor. Este un soi care, in aceasta faza, este pregatit de recoltare. Este destul de incarcat cu conuri si sa speram ca anul asta ne va da o productie mai buna decat in anii trecuti.
Suntem în localitatea Seleuş, pe plantaţia celui mai mare producător de hamei din România. De altfel, fermierii care investesc într-o astfel de cultură pot fi număraţi pe degetele de la o mână.
În urmă cu 30 de ani însă, produceam pe bandă rulantă. şi reuşeam să asigurăm necesarul de consum al ţării.
Akoş Mora, cultivator de hamei: Inainte de 89, chiar pana in anii 2000, Romania avea o suprafata de 2.700 de hectare de hamei. Astazi, suntem sub 10 la suta fata de ce aveam pana in anii 2000. Astazi avem 260 de hectare de hamei in cultura.
Din cele 260 de hectare 210 sunt în judeţul Mureş, iar restul în Alba şi Sibiu. Dispariţia culturilor de hamei ar putea fi explicată şi prin costurile ridicate de producţie. În plus, banii investiţi sunt recuperaţi în vreo cinci-şase ani.
Ileana Guşatu, Direcţia Agricolă Mureş: Aceasta nu se cultiva deoarece costurile pt infiintarea unui hectar sunt foarte mari, circa 5-6 mii de euro in primul an. Apoi urmeaza trei ani in care costurile pt intretinerea acestuia sunt in jur de 4 mii de euro. Si solul trebuie sa aiba o anumita componenta pt aceasta cultura si de-asta sunt as aputine suprafete cultivate cu hamei in tara.
Deoarece cultivăm atât de puţin, berea românească se face mai mult cu hamei din import. În fabrica sa din Târgu Mureş, Călin produce bere artizanală cu hamei adus de peste mări şi ţări.
Călin Ignat, berar: Lucram cu tipurile de hamei foarte aromate, cum ar fi citra, mozaic, galaxy. Aceste hameiuri provin din SUA, Australia sua Noua Zeelanda. Din pacate, nu putem sa folosim hameiurile de la noi, pentru ca sunt mai potrivite pentru berile de tip lager pt ca nu sunt atat de aromate.
Călin vrea acum să producă o bere de tip lager cu hameiul local. În vreme ce producţia de hamei a scăzut considerabil în România, consumul de bere artizanală este în creștere și poate fi considerat un adevărat fenomen.