Berea ar putea să-şi piardă acidul. Dioxidul de carbon, produs mai puţin din cauza creşterii preţurilor la energie
Creşterea preţurilor la energie provoacă efecte în lanţ. Se produce mai puţin dioxid de carbon, iar asta le dă mari bătăi de cap berarilor şi producătorilor de suc din toată Europa, inclusiv celor din România, care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare atunci când îşi fac aprovizionarea.
De Redactia Observator la 11.09.2022, 09:58Berea ar putea să-şi piardă acidul. Marile firme care produc dioxid de carbon au redus producţia ca răspuns la creşterea costurilor la energie. Şi berarii români se tem de o criză a dixodului de carbon în industria alimentară. Bogdan este asociatul unei fabrici de bere din apropierea Capitalei. Spune că, odată cu această problemă, băutura la draft ar putea să dispară.
Bogdan Bazaoache, asociat fabrică bere: Nu este singurul impediment în comercializarea berii artizanale româneşti. O lipsă acută se trece la consumul berii la sticlă. Atât timp cât nu se poate vinde berea la butoi, bineinteles că o să se simtă o reducere a producţiei. Pentru orice comerciant care vinde bere la draft, da, va fi o probelmă.
O povară este şi preţul mare al dioxidului de carbon.
Bogdan Bazaoache, asociat fabrică bere: Din cauza pandemiei şi a crizei din ultima perioadă am simtit o crestere a dioxidului de carbon. Am o crestere în ultimele 6 luni de 20%. Un tub de dioxid de carbon oscilează între 20 şi 25 de lei.
- Banca Centrală Europeană ar putea creşte dobânda cheie la cel puţin 2%, pentru a tempera inflaţia record din...
- Premierul Nicolae Ciucă îndeamnă românii să reducă consumul de energie: "Să reducem risipa"
- Măsura crucială care dă peste cap planurile UE, în lupta cu criza energetică. Ruşii "folosesc gazul ca armă...
Nu doar berarii sunt afectaţi, ci şi producătorii sucurilor acidulate
Alice Nichita, reprezentant companie sucuri: Dacă va fi generalizată, aceasta poate aduce probleme mari în procesul de producţie în special in zona noastră de industrie de productie a băuturilor carbonatate. Noi urmărim evoluţia acestei situaţii. Avem în vedere acest potenţial risc şi luăm în calcul măsuri pentru a ne continua producţia.
Producătorii anunţă că au început să caute alte surse pentru înlocuirea compusului chimic.
Bogdan Bazaoache, asociat fabrică bere: Dacă e să vorbim de producerea berii, dioxidul de carbon îl avem în urma procesului de fermentare naturală a berii.
Adelina Ţînţariu, reprezentant ANBR: Provocările sunt legate de a mentine cât mai mare de calitate şi acest lucru se observă în relatia cu consumatorul, de informare şi de asumare a ceea ce îşi doreşte consumatorul pe piaţa din România.
Piaţa berii din ţara noastră a înregistrat o scădere cu 10% în primele 4 luni ale acestui an, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza pandemiei şi a creşterii preţurilor, spun membrii Asociaţiei Berarilor din România.