O biserică din centrul Capitalei, lovită tot mai des de hoţi
Turiştii străini tot mai prezenţi în Centrul Vechi al Bucureştiului devin din ce în ce mai des ţinta hoţilor de buzunare. Furturile se întâmplă chiar şi în mult vizitata biserică Stavropoleos. Deşi lăcaşul de cult este supravegheat de camere, poliţiştii pretind că nu reuşesc să-i oprească pe hoţi.
De Redactia Observator la 03.06.2019, 21:29Turiştii străini tot mai prezenţi în Centrul Vechi al Bucureştiului devin din ce în ce mai des ţinta hoţilor de buzunare. Furturile se întâmplă chiar şi în mult vizitata biserică Stavropoleos. Deşi lăcaşul de cult este supravegheat de camere, poliţiştii pretind că nu reuşesc să-i oprească pe hoţi. Agenţii se încurcă în declaraţiile turiştilor care trebuie traduse, iar, astfel, ancheta este îngreunată. Ghizii spun că rareori bunurile furate sunt recuperate. Aşa că au ajuns să le ofere turiştilor şi sfaturi antifurt.
Construită în urmă cu 300 de ani de un călugăr grec, Biserica Stavropoleos este o bijuterie arhitecturală. Turiştii care ajung în Centrul Vechi al Bucureştiului se opresc deseori aici.
În urmă cu câteva zile, însă, câţiva turişti englezi au plecat şocaţi din lăcaşul de cult.
Turiştii jefuiţi la biserica din centrul Capitalei, ţinuţi trei ore la secţia de poliţie
O turistă spune că "din păcate, în timp ce eram acolo, soţului meu i-a fost furat portofelul din borsetă. Şi n-a fost singura victimă. Unui alt turist britanic i-a fost furat portofelul, iar unei a treia persoane din grupul nostru s-a încercat să i se fure ceasul, dar furtul nu a reuşit".
Turiştii englezi au făcut apoi cunoştinţă cu birocraţia românească. Poliţiştii din Centrul Vechi par depăşiţi de situaţie, deoarece plângerile lor trebuie traduse. Ceea ce înseamnă multe ore pierdute şi o vacanţă compromisă.
Turista povesteşte în continuare: "Când am ajuns la secţia de poliţie, am stat trei ore până am primit un raport oficial cu privire la plângerea noastră. Cât am aşteptat acolo, am vorbit cu alţi oameni cărora li se furaseră paşapoartele".
Ana Maria, ghid turistic: Ei trebuie să-şi contacteze consulatul sau cel mai apropiat consulat. Unii au în România şi sunt norocoşi, alţii n-au şi problemele se complică, pentru că trebuie să pleci în ţara unde e cel mai apropiat consulat, ca să li se refacă actele, ca să poată să plece
Cel puţin 14 turişti străini au fost jefuiţi în primele trei luni ale anului, în centrul Capitalei
Oficialii Poliţiei Capitalei nu au dorit să explice ce măsuri concrete au luat pentru a-i prinde pe hoţi.
Ne-au transmis doar o statistică a furturilor înregistrate în primele trei luni ale anului. 14 turişti străini au fost victime. Doar că, deseori, cei jefuiţi în cluburi şi restaurante nu depun şi plângeri. În plus, polişitii nu spun şi câte cazuri au rezolvat.
Ghizii fac un apel public la poliţişti, să ia mai multe măsuri, iar pe turiştii pe care îi aduc în centrul Capitalei îi învaţă cum să aibă grijă de bunurile lor.
Două milioane de turisti străini ajung în fiecare an în Capitala României. Iar Centrul Vechi al Bucureştiului este una dintre principalele atracţii turistice.