Un bistriţean a ieşit din cea mai neagră depresie cu ajutorul terapiei prin muncă
Când viaţa pune la grea încercare omul, acesta tinde, de cele mai multe ori, să îşi piardă încrederea în sine. Mai mult, poate interveni depresia. Există terapii scumpe şi complexe pentru depăşirea impasului, dar există şi un tratament mult mai accesibil.
De Redactia Observator la 16.10.2019, 17:19- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Când viaţa pune la grea încercare omul, acesta tinde, de cele mai multe ori, să îşi piardă încrederea în sine. Mai mult, poate interveni depresia. Există terapii scumpe şi complexe pentru depăşirea impasului, dar există şi un tratament mult mai accesibil. Se numeşte terapia prin muncă. Şi s-a dovedit cât se poate de eficientă în cazul unui bistriţean.
După o viaţă activă, boala l-a forţat pe Luca Oroian să devină pensionar. Forţat să întrerupă orice activitate, bărbatul de 61 de ani a căzut pradă disperării.
Luca Oroian: Am cazut in depresie, am crezut ca nu o sa mai pot face, sa fiu util societatii. Am crezut ca s-a terminat.
A mers la medici, a căutat soluţii, dar nimic din ce spuneau alţii nu părea să îl ajute. Aşa că bistriţeanul a decis să aprofundeze o pasiune mai veche: tâmplăria.
Luca Oroian: Cu lemnul mi-a placut sa lucrez de cand eram copil. În Spania am facut o gradina in fata casei si puneam flori, moara de vant, turnul eifell. O locomotiva si in vagoane am pus flori. Multa lume a apreciat.
Susţinut de familie, bărbatul a continuat să făurească mici bijuterii din lemn.
Camioane, tractoare, locomotive dar şi marionete, toate prind contur pe hârtia de calc. Urmează, apoi, un proces elaborate: schiţa tehnică a jucăriilor, calcule complexe şi într-un final alegerea celei mai bune bucăţi de lemn.
Când toate sunt gata meşterul porneşte aparatele şi începe să taie lemnul. Bucată cu bucată piesele mai mici sau mai mari ale jucăriei prin contur. Cel puţin şapte zile meşterul lucrează lemnul pentru a obţine o jucărie în care pune o parte din sufletul său.
Cum bistriţeanul nu face tâmplărie pentru câştig, ci ca terapie, de minunile din lemn ale bărbatului se bucură nepoţii săi, dar şi copiii prietenilor apropiaţi.
Specialiştii spun că de cele mai multe ori terapia prin muncă are efecte benefice pentru pacienţii mai în vârstă care suferă de depresie.
Luciana Sidor, psiholog: Este foarte important ca la varsta pensionarii persoana sa isi gaseasca un hobby, care sa ii dea unele satisfactii. Ceea ce face acest domn este un lucru foarte util pt el. Se simte valorizat, se simte util.
Terapia prin muncă este indicată oricărei categorii de vârstă. Prin ea se reduce emotivitatea, iar calitatea vieţii individului creşte. În plus, prin această tearapie oamenii au ocazia de a-şi exprima personalitatea.