Bivolii, pe cale de dispariţie în România
Prezenţe obişnuite în urmă cu 30 de ani în gospodăriile din multe zone ale ţării, bivolii sunt pe cale de dispariţie la noi în ţară! Fermierii spun că nu-şi permit să mai păstreze animalele, deşi carnea dar şi produsele din lapte de bivoliţă sunt la mare căutare.
De Redactia Observator la 07.03.2019, 14:21Prezenţe obişnuite în urmă cu 30 de ani în gospodăriile din multe zone ale ţării, bivolii sunt pe cale de dispariţie la noi în ţară! Fermierii spun că nu-şi permit să mai păstreze animalele, deşi carnea dar şi produsele din lapte de bivoliţă sunt la mare căutare. Iar statul nu vrea să-i ajute prea mult.
"Ei sunt foarte fideli şi foarte sentimentali. Dar din păcate nu mai sunt aşa de mult iubiţi". Mihai, un fermier din judeţul Bihor, a fost nevoit să reducă la jumătate numărul de animale din crescătoria sa. Din 80 de bivoli, a rămas cu 40. Fermierul spune că sprijinul de la stat e mult prea mic să-şi continue afacerea. Primeşte anual 160 de euro pe cap de animal.
Ca să fiu foarte sincer, mă gândesc că undeva la 350 - 400 de euro ar putea acoperi costurile de întreţinere şi abia atunci am putea să fim oarecum rentabili. Culmea este că şi acea sumă ajunge cu întârziere de fermieri - Mihai Cacuci, fermier
Mihai, de pildă, încă nu a încasat subvenţia pentru anul trecut.
În satul Beznea, bogat în păşuni, în urmă cu câţiva ani în fiecare curte se găsea cel puţin o pereche de bivoli. Astăzi, doar Mihai şi încă o familie se mai ocupă de creşterea lor.
Tanti Maria își amintește cu regret de vremurile în care aceste animale erau ajutor de nădejde pe câmp. "Erau bivoli în toată casa. 170 numai pe dealul acesta erau. Şi era un animal ataşabil de om, un animal tare, animal de lucru, de lapte, de viţei, carnea lui foarte, foarte bună", spune femeia.
Dacă înainte de Revoluţie în judeţul Bihor erau înregistrate peste 20 de mii de bivoli, în 2018 numărul acestora a ajuns la 1400.