Ținem post cu fasole de la străini. În unele supermarketuri nu se găsește nici măcar un bob românesc (Video)
Postul românilor cu importuri se ţine. Mâncăm fasole adusă de pe toate continentele. În unele supermarketuri nu găsim nici măcar un bob din România. Deşi suntem mari consumatori, nu mai reuşim să producem.
De Redactia Observator la 20.03.2019, 21:10Postul românilor cu importuri se ţine. Mâncăm fasole adusă de pe toate continentele. În unele supermarketuri nu găsim nici măcar un bob din România. Deşi suntem mari consumatori, nu mai reuşim să producem. În pieţe, ţăranii se plâng că au puţină marfă şi oricum o vând greu. Recunosc însă imediat diferenţele dintre fasolea autohtonă şi cea de la străini. Din Etiopia, de exemplu.
"Fasolea din supermarketuri, care e adusa din afară, din Etiopia e galbenă, urâtă faţă de fasolea noastră românească, care este foarte albă, foarte cărnoasă şi fierbe extraordinar de repede" a spus Nicoliţa Stoinea, producător agricol Vâlcea.
Fasolea din Etiopia am cumpărat-o dintr-un hipermarket, unde nu am găsit un bob românesc. În câteva secunde, vânzătoarea din piaţă a văzut diferenţele. Şi laudă producţia autohtonă, care pierde însă teren în faţa importurilor.
Anul trecut, România a adus aproape 4.000 de tone de fasole boabe, în valoare de 2,5 milioane de euro. În mare parte, din Polonia şi Ungaria. Dar şi din locuri exotice, precum Egipt, Argentina sau Etiopia.
"Citeşti pe aceste pungi ţara de provenineţă şi nu îţi vine să crezi că tu care erai un mare producător de legume, fasole intra în aceasta specie, să ajungi acum să aduci tocmai din Etiopia fasole" a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.
Trăim un paradox, spun agricultorii. Suntem consumatori de fasole. Însă, în ultimii cinci ani, importurile s-au dublat în timp ce producţia fermierilor români a scăzut cu 15%, potrivit statisticilor oficiale.
La piaţă un kilogram de fasole costă între 10 şi 12 lei kilogramul. În supermarketuri, cea mai ieftină fasole provine din Ucraina şi se vinde cu puţin peste 6 lei. Cea mai scumpă este din Egipt: 21 de lei costă punga de 800 de grame.