Boala întunericului, fenomenul care afectează copiii din noua generaţie
Copiii din noua generaţie se joacă, mănâncă şi îşi fac prieteni în faţa calculatorului. Stau prea puţin afară.
De Redactia Observator la 23.02.2018, 21:15Copiii din noua generaţie se joacă, mănâncă şi îşi fac prieteni în faţa calculatorului. Stau prea puţin afară, iar un ultim studiu scoate la iveală ceea ce specialiştii numesc "boala întunericului". Adică, lipsa luminii naturale duce la probleme grave de vedere. De la vârste fragede, elevii stau în casă, ascunşi de multe ori în întuneric, expuşi doar la lumina gadgeturilor.
La 12 ani, Mihnea îşi petrece aproape tot timpul liber în faţa calculatorului. Moşteneşte miopia de la mama lui, care îi încurajează pasiunea pentru IT, dar este conştientă şi de pericolele la care se expune.
"Tatăl meu şi-a dat seama pentru că făceam mereu aşa cu ochii, îi strângeam, aşa... Acum, am dioptria de 3,5", spune Mihnea.
"Nu-l uit la calculator, ne mai certăm pentru asta, pentru postură, poziţie, pentru faptul că nu iese afară, pentru că mi-e teamă că nu socializează şi pentru că ar fi sălbatic! Acum, cu siguranţă nu mai am temerile astea, şi chiar şi pentru ochi!", dezvălui Carmen, mama lui Mihnea.
Băiatul cunoaşte şi jocurile copilăriei din faţa blocului, însă nu i se par la fel de captivante.
"Şotronul? Hm...adică am făcut şotronul de câteva ori, dar după aceea, pur şi simplu, este acelaşi lucru. Nu prea ma ocazia să mă duc în parc, mă rog, spun că nu am şansa, dar pur şi simplu nu vreau", mărturiseşte Mihnea.
Specialiştii în oftalmologie văd zilnic copii care au de suferit din cauza lipsei timpului petrecut în aer liber. 90 de minute în parc - ar fi ideal pentru sănătate. Însă, cei mai mulţi stau, în medie, 16 minute pe zi în lumină naturală, adică de 5 ori mai puţin.
"Duce la stenopie comodativa si spasmă comodativă. copiii se plâng de dureri de cap, dureri de ochi, le scade puterea de focusare şi se freacă la ochişori", explică medicul oftalmolog Mihaela Tsirmpas.
Cei care au intrat în lumea gamingului văd cu alţi ochii ce se întâmplă în jurul lor.
"Eu chiar nu cred că dacă nu stai afară, o să se întâmple ceva, adică tot ce o să se întâmple o să ai o lipsă de vitamina D, sigur asta nu este bine, dar nu este fatal", spune Mihnea.
Medicii recomandă pauze de recreere la fiecare 20 de minute petrecute în faţa calculatorui, să nu stăm pe gadgeturi în semiîntuneric. Şi trebuie să facem eforturi constante să stăm cât mai mult timp în lumină naturală.
"Efectele sunt, pe de o parte, lipsa socializarii, scade acest fenomen in care oamenii socializează unii cu altii in spatii deschise. Îi afectează şi din punct de vedere al sănătăţii, e nevoie ca un copil sa fie expus mai mult de o oră şi jumătate în aer liber", explică sociologul Codrin Scutaru.
Specialiştii au observat că cei mai mulţi copii care au probleme cu ochii sunt din mediul urban.