Antena LIVE

Curs valutar

Drama unei românce bolnave de cancer: ”M-am trezit dată afară de la serviciu”

Găsirea unui loc de muncă este dificilă, în special pentru bolnavii de cancer. Deşi este cumva împământenită ideea că dacă ai cancer, eşti într-o stare gravă care te imobilizează, nu este aşa de cele mai multe ori.

De la 30.08.2019, 19:12

Găsirea unui loc de muncă este dificilă, în special pentru bolnavii de cancer. Deşi este cumva împământenită ideea că dacă ai cancer, eşti într-o stare gravă care te imobilizează, nu este aşa de cele mai multe ori. Foarte mulţi oameni care suferă de cancer sau chiar supravieţuitori ai bolii sunt capabili în continuare să meargă la muncă şi îşi doresc să nu se rupă de realitate însă, realitatea îi rupe cumva de ea.

Un studiu recent făcut de o organizaţie non profit arată că o cincime dintre pacienţii cu cancer care şi-au dorit un loc de muncă au fost refuzaţi de către angajatori din cauza afecţiunii de care suferă. Este un act de discriminare, spun oamenii. Şi, credem noi, pe bună dreptate.

”Mi-a fost restructurat postul”

Este și cazul unei românce care a înfruntat de două ori cancerul. Sub protecția anonimatului, ne-a spus povestea ei.

Am aflat când mă pregăteam să îmi serbez 30 de ani de existența. A fost destul de șocant pentru că fiind foarte tânăra nu știam ce se întâmplă. De acolo am luat-o pas cu pas, mai întâi cu diagnosticarea, apoi cu tratamentul, apoi partea cea mai grea, să te întorci în societate. După ce m-am întors cumva șocant a fost că oamenii te primesc cu milă, asta a fost prima mare problema, iar a doua că după 5 luni după ce m-am întors la job, mi-a fost restructurat postul. Și asta a însemnat că surpriză, surpriză, nu mai aveam loc de muncă, povestește tânăra.

”M-am trezit din nou dată afară”

Femeia nu s-a dat bătută şi a căutat un alt job. Din păcate, a fost diagnosticată din nou cu cancer şi din nou, a anunţat despre boala ei.

Am încercat să vorbesc să le spun că sunt dispusă să nu îmi iau concediu medical, să rămân în câmpul muncii. Mie mi-au spus că nu își pot permite așa ceva, că au nevoie de angajați care să performeze la capacitate maximă și folosind un artificiu legislativ pentru că eram în perioada de proba, deși aveam un contract semnat pe un an de zile cu clauză de reînnoire, m-am trezit din nou dată afară. Mi s-a părut nedrept, i-am acționat în judecată dar, din păcate, nu am câștigat, dezvăluie femeia.

Din nou s-a vindecat şi din nou a căutat de muncă. Însă, de data aceasta, nu a mai spus nimănui. Dar în alte cazuri, situaţia este chiar mai gravă. Cel puţin, asta reiese din sondajul realizat de asociaţia Sănătate pentru Comunitate.

1 din 5 pacienți cu cancer nu e angajat din cauza bolii

Iar 30% dintre cei care descoperă boală în perioada în care lucrează, amână cât pot de mult să își informeze angajatorul din cauza temerii de a nu fi exclus sau discriminat.

În ceea ce privește încheierea contractului de muncă, doar 17% dintre cei diagnosticați spun că au decis de comun acrod cu angajatorii să termine colaborarea. Iar 6 din 100 spun că s-au simțit obligați să demisioneze, chiar dacă nu li se cere explicit acest lucru.

OANA FORȚU, director executiv al Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate: Există și cazuri horror, într-o societate despre care noi credem că e civilizată, există cazul în care o femeie cu trei copii acasă își crește copiii singură, anunță la serviciu am nevoie de 2 zile pe săptămână, 3 zile pe săptămână să fac tratamentul, să fiu liberă și să compensez în timpul weekendului și ăla îi spune nu, o să găsesc o formă să te dau afară.

Asta în condiţiile în care pacienţii oncologici au nevoie de susţinere, iar moralul ridicat şi stabilitatea psihică îi ajută şi mai mult să se vindece de boală. O spun, pe lângă bunul simţ, şi medicii.

MIRELA BEŞELEA, medic radioterapeut: Uneori, tratamentele oncologice pot afecta capacitatea de munca a pacientului si, din cauza aceasta angajatorii au cateva retineri.

ADRIAN CUCULIS, avocat: Probabil ca rationamentul lor este ca daca discuta despre un pacient oncologic ar putea sa aiba slabiciune la locul de munca, sa ceara mai multe zile libere pentru a se duce la tratament sau chiar ar putea sa solicite el niste favoruri prin prisma faptului ca este un supravietuitor. Pana la urma, in codul muncii si legea prioritara, fundamentala, respectiv Constituţia, prevad sanctiuni si ca nimeni nu poate sa angajeze sau sa faca discriminare bazandu-se pe chestiunea aceasta a discriminarii. Pacientul oncologic care vrea sa se angajeze si primeste un refuz, bineinteles ca se poate adresa in primul rand Consiliului Pentru Combaterea discriminarii. Daca esti refuzat sa fii angajat pe baza acestui considerent, pot solicita inclusiv daune de natura morala.

Un lucru e cert, bolnavul sau supravieţuitorul nu pot demonstra discriminarea în instanţă fără dovezi multe şi greu de obţinut. Şi atunci, ce e de făcut?

ADRIAN CUCULIS, avocat: Lucrurile sa fie mai facile pentru cei care angajeaza asemenea persoane si legislatia sa fie una mult mai blanda, inclusiv cea fiscala in asa fel incat persoanele acestea sa nu fie discriminate.

Doar în 2018, în România au fost diagnosticate cu cancer 83 mii de persoane. Numărul deceselor a fost de aproximativ 60 mii.

Francesca Simionescu
bolnavi cancer serviciu munca
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024