Bolnavii de diabet sau tiroidă, uitați și neglijați: "Şi noi ce facem fără tratament, murim?"
Criza medicamentelor din ţară se adâncește. Pacienții care au diabet sau afecţiuni ale tiroidei se simt uitați, neglijați și spun că sunt lăsați sa moară cu zile. În farmacii nu se găsesc medicamentele de care au atâta nevoie, iar bolnavii cronici sunt cei mai vulnerabili în faţa virusului Sars-CoV-2.
De Redactia Observator la 25.11.2020, 17:54- Farmacistă: "L-aş invita pe domnul ministru să petreacă o zi cu noi în farmacie"
- Sstocurile mici de medicamente aduse în țară se epuizează imediat
Diana Drăgoi, farmacistă: Auzim întrebarea "aveţi Metformin?" de cel puţin 50 de ori pe zi.
Întrebare care în ultima perioadă are acelaşi răspuns: nuse găseşte. Aşadar lupta pacienţilor cronici pentru găsirea tratamentului este istovitoare şi dureroasă. Oamenii se pot trata doar dacă au noroc.
Mai am doar pentru trei zile tratament... dacă nu îl iau....şi aşa mi-a scăzut glicemia, am probleme.
Cei rămași fără tratament sunt, culmea, pacienţii cei mai vulnerabili în faţa noului coronavirus.
Mihaela Vladu, medic specialist diabet: Şi pentru noi este o situaţie dificilă pentru că pacienţii de nenumărate ori vin la noi şi ne întreabă unde pot găsi Metforminul în principal. Situaţie în care pacinetul are nevoie mai mult ca oricând să fie echilibrat din cauza faptului că infecţia SARS-CoV-2 este o posibilitatea mult mai dramatică pentru pacientul cu diabet zaharat, care predispune la o imunitate scăzută, la o tendinţă scăzută de apărare la infecţii şi în acelaşi timp la probabilitatea mai mare de a face o boală mai agresivă.
Diana Drăgoi, farmacistă: L-aş invita pe domnul ministru să petreacă o zi cu noi în farmacie. Să vadă disperarea omului şi să i se spună: Şi noi ce facem fără tratament, murim?
Nu este însă singurul medicament care lipseşte. Şi bolnavii care au afecţiuni ale tiroidei se confruntă cu aceeaşi problemă. Criza medicamentelor este şi rezultatul prețurilor impuse de ministerul sănătății pe piața din România. Producătorii nu mai sunt interesati să își vândă medicamentele la noi pentru că fie nu își scot profit, fie ies în pierdere. Așa că stocurile mici aduse în țară se epuizează imediat.