OBSERVATOR SPECIAL: Bondarul asiatic, spaima romanilor
Unul dintre marile pacate ale omenirii este simtul de infaibilitate care ne acompaniaza cam toata viata. Avem impresia ca, stapanind elementele naturii, suntem regii acestei planete. Asta pana cand, unul dintre fii naturii, sa zicem un bondar asiatic, ne da tarcoale
De Redactia Observator la 27.05.2013, 22:49Daca nici natura nu are un simt infinit al ironiei, atunci cine? In tufa frumoasa de trandafiri si-a gasit adapost cel mai nou cosmar al romanilor. Bondarul asiatic. Daca nu sunteti la curent cu noile spaime ale patriei, trebuie sa stiti ca, saptamana trecuta, la Craiova, bondarul a lovit pentru prima oara.
La cateva zile, dupa ce un intreg cartier tremura de frica insectei inaripate, a venit randul oamenilor din Braila sa simta fiori reci pe sira spinaraii.
Doamna Roxana nu s-a pierdut cu firea. Pentru ca o facuse deja bondarul. Ametit de aroma trandafirilor, gangania nici nu a sesizat momentul in care a devenit captiv intr-o inchisoare de sticla. “Mi-a fost foarte usor sa-l prind, pentru ca era introdus in trandafir. l-am pus repede intr-o punga si dupa aceea l-am bagat intr-un borcanel .N-a fost agresiv, n-a fost nimic. Nu a reactionat in niciun fel. Era ametit de ceva, cred”, a explicat femeia.
Problema adevarata nu este insa bondarul ametit. Ci restul confratilor sai, care pare-se, si-au facut un cuib in zona.
Trebuie luat in calcul insa si faptul ca bestiile feroce sunt foarte rapide. Si periculoase. Doar trei exemplare pot face prapad intr-un stup de albine, ucingand 30.000 de insecte in doar cateva ore. Problema e ca acesti bondari nu se hranesc doar cu albine, ci cu. sange. Sunt lesne de inteles motivele pentru care aceste insecte sunt de temut. Au cate trei ace, plus doi clesti. “Riscul, daca esti atacat de bondari si nu numai de bondarul asiatic, ca mai sunt si alti bondari, ca sunt si astia ai nostri, este ca si animalele si omul sa intre in soc anafilactic si chiar pot sa moara. De cand sunt medic veterinar, n-am intalnit asemenea insecta”, a declarat Gicu Dragan, de la DSV Braila.
Daca la Craiova, dezinsectia a inceput deja, probabil ca aceeasi masura de protectie va fi luata si de autoritatile din Braila. Dar asta ar trata doar efectul si nu cauza. Si anume, cum si de unde au aparut in tara noastra aceste insecte feroce, specifice de altfel continetului asiatic?