Botezul cailor în zi de Bobotează, tradiție veche de sute de ani
Boboteaza e o zi deosebită şi pentru animale. În mai multe locuri din ţară, azi au fost botezaţi caii, tradiţie care se respectă de sute de ani. Oamenii sunt convinşi că binecuvântarea preoţilor va ajuta animalele să fie sănătoase şi bune de muncă tot anul.
De Redactia Observator la 06.01.2020, 16:50Boboteaza e o zi deosebită şi pentru animale. În mai multe locuri din ţară, azi au fost botezaţi caii, tradiţie care se respectă de sute de ani. Oamenii sunt convinşi că binecuvântarea preoţilor va ajuta animalele să fie sănătoase şi bune de muncă tot anul.
În Băileşti, oraşul lui Amza Pellea, oamenii s-au pregătit din timp, iar caii au fost ţesălaţi şi împodobiţi pentru marea sărbătoare.
Cei mai bucuroşi de spectacol au fost cei mici, care şi-au ales repede câte un favorit. Oamenii îşi consideră animalele membri ai familiei, astfel că au grijă să nu le lipsească nimic.
Costel Pistrițu - primar Băilești: Întotdeauna a fost o mândrie și fiecare dintre ei a avut grijă ca în toată această perioadă să nu sufere aceste animale, pentru că împărţesc cu acestea şi bunele și relele din gospodărie.
În satul Betfia, din Bihor, peste 30 de cai au fost aduși în curtea bisericii, pentru a fi botezați.
În localitatea Sânmartin, din Bihor, evenimentul botezului cailor a fost o premieră, dar autorităţile sunt decise să-l transforme în tradiţie.
Cristian Laza, primar Sânmartin: Ne mândrim cu tradiţia începută practic astăzi de crescătorii de animale din comuna noastră, de crescătorii de cai, sunt oameni de toată isprava.
Imediat după slujba Bobotezei, preotul a ieșit în curtea bisericii unde a rostit o rugăciune pentru animale.
Tradiţia este respectată cu sfinţenie şi în Pietroşani, unde armăsarii sunt puşi la treabă imediat după primirea botezului. Şi acolo, preotul a sfinţit animalele, aduse de stăpâni cu gândul de a le fi mai bine în anul care abia a început.
Unii dintre cai au fost aduşi să-şi arate forţa, pe când alţii au fost aranjaţi ca pentru un concurs de frumuseţe. Sute de oameni s-au bucurat de spectacolul oferit de elegantele animale.
Concursul presupune alergare pe un traseu de un kilometru şi jumătate. Caii sunt puşi apoi să tragă după ei trunchiuri grele de copaci.
Tradiţia spune că botezul cailor aduce prosperitate şi sănătate în gospodărie. Crescătorii şi-au dat din nou întâlnire pentru anul următor, promiţând că spectacolul va fi şi mai frumos.