Brătrâni îngrijiți în condiții de lux, la nici 20 de kilometri de Sibiu
La nici 20 de kilometri de Sibiu, la Şura Mică, bătrânii sunt trataţi regeşte. Au parte de îngijirie medicală, terapie şi confort într-un centru care arată ca un hotel de lux.
De Redactia Observator la 21.02.2020, 16:52- Bătrânii au parte de îngijirie medicală, terapie şi confort.
- Vârstnicii au la dispoziţie diverse jocuri, iar cei mai creativi desenează, pictează sau croşetează.
La nici 20 de kilometri de Sibiu, la Şura Mică, bătrânii sunt trataţi regeşte. Au parte de îngijirie medicală, terapie şi confort într-un centru care arată ca un hotel de lux.
Este meritul unor români, soţ şi soţie, care au investit peste două milioane şi jumătate de euro, într-un cămin pentru bătrâni, care să se ridice la standarde europene.
Într-o atmosferă relaxată, cu muzică clasică pe fundal, în încăperi spaţioase, cu mobilă de lux, zeci de vârstnici îşi petrec bătrâneţea. Nu se află la vreun hotel, ci într-un centru de îngrijire din Şura Mică. De cum intri, feţe luminate şi zâmbitoare te întâmpină pe coridoare.
Ca să-şi menţină mintea tânără, vârstnicii au la dispoziţie diverse jocuri, iar cei mai creativi desenează, pictează sau croşetează. Nu stau o clipă locului şi sunt mai ageri ca cei tineri. Asta şi datorită faptului că zilnic fac recuperare medicală şi primesc tratamente de specialitate.
Răzvan Desrobitu, fiziokinetoterpeut: Noi aici le redăm independenţa încercăm să le îmbunătăţim echilibrul şi coordonarea acetsora.
Aici la centrul care oferă condiţii de cinci stele, vârstnicii nici măcar nu mai simt dorul de casă. Toţi au legat frumoase prietenii. Este şi cazul lui Vasile şi Francis care sunt colegi de cameră.
La 91 de ani Francisc Mitram a ajuns la centru după ce soţia i-a murit şi el s-a îmbolnăvit. Fiica lui, care se află la mii de kilometri distanţă, l-a adus aici. Acum este zvelt şi plin de viaţă.
Francisc Mitram: Jos pălăria! Abia astept să vină primăvara că au şi grădină şi un fel de parc şi mă duc la plimbare că îmi place să umblu, că am fost şi schior şi sportiv.
Reghina locuieşte de doar câteva luni în centrul din Şura Mică. A emigrat în Germania acum mai bine de 30 de ani. Tot timpul s-a gândit la locurile natale, iar acum s-a hotarât să se întoarcă acasă.
Reghina: Copiii nu au fost de acord, dar eu pe aici, pe acolo, pe internet am văzut aici, am bătut in masa si am zis: mă duc acasa. Şi să ştiţi că nu m-am gândit că mă refac aşa. Am stat în cărucior.
Centrul aparţine unor români, soţ şi soţie, stabiliţi de peste trei decenii în Viena. Ideea a încolţit acum cinci ani. Au vrut să creeze un loc în care vârstnicii să aibă parte de tot sprijinul şi să se simtă ca acasă.
Eugena Barsan, manager: M-am gândit cu soţul meu, având şi noi părinţi, având prieteni, multi pieteni cu părinti să construim şi noi aşşa ceva, venind cu un nou din occident, vazând ce dezastru e in Romania cu caminele cu bătrâni.
Totusi preţurile nu sunt pentru toate buzunarele. Doar o lună de cazare costă între 1.200 şi 1.500 de euro. Însă pentru copii, părinţii merită toţi banii şi efortul.