Piețele s-au umplut de brazi de Crăciun. Prețurile ajung și la 2000 de lei
Artificial sau natural, tăiat sau în ghiveci, românesc sau de import. Sunt dilemele de sezon ale românilor, cu zece zile înaintea Crăciunului. În pieţe şi în magazine, a început operaţiunea Bradul de Crăciun.
De Redactia Observator la 16.12.2019, 02:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Artificial sau natural, tăiat sau în ghiveci, românesc sau de import. Sunt dilemele de sezon ale românilor, cu zece zile înaintea Crăciunului. În pieţe şi în magazine, a început operaţiunea Bradul de Crăciun. Un pom porneşte de la câteva zeci de lei, însă pentru un brad bogat, ca în filme, cumpărătorii ajung să plătească şi un salariu întreg.
Crăciunul nu-i Crăciun cu adevărat dacă în casă nu miroase a brad. Este deviza sărbătorilor de iarnă la români - şi motivul pentru care pieţele cu pomi naturali sunt pline în această perioadă.
40 de mii de brazi autohtoni, scoşi la vânzare de Romsilva, vor împodobi casele românilor în acest an. Restul - sunt pomi aduşi din vestul Europei. Există variante pentru toate gusturile şi toate buzunarele.
În piata, cel mai ieftin brad costa 60 de lei pretul se calculeaza in functie de inaltimea lui. Asa se face ca cel mai inalt de 5 m poate ajunge sa coste chiar si 2 mii de lei. In schimb, comerciantii spun ca oamenii prefera un brad de 2m, 2,5m care ajunge sa coste in medie aproximativ 150 de lei.
Către comercianți, zilnic pleacă aproximativ 300 de brazi. Preturile sunt acceptabile: 50-90 si respectiv 130 de lei bradul cel mai scump.
Toţi sunt crescuţi în pepiniere speciale, unde o nouă generaţie e replantată în fiecare an. Pentru cei cărora le displace totuşi ideea unui pom tăiat, există brazii la ghiveci. Mai scumpi, ce-i drept, însă nemuritori. La Cluj-Napoca, de exemplu, unul singur costă 175 de lei. Preţul include transportul, iar bradul poate fi replantat după sărbători în grădină.
Conform tradiţiei, bradul se împodobeşte în Ajun. Însă mulţi fură startul, pentru a se bucura mai mult de frumuseţea lui şi atmosfera de Crăciun.