Antena LIVE

Curs valutar

BREXIT 2016. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. Ce înseamnă acest rezultat pentru românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie.

De la 24.06.2016, 13:41
WhatsApp
Vezi și:

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. Ce înseamnă acest rezultat pentru românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie.

What happens next?

Impactul economic asupra Marii Britanii va fi unul major, consideră cei mai mulţi analişti, având în vedere că, cel mai mare partener, va rămâne tot Uniunea Europeană.

Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât cu Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu cu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.

Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Susținătorii Brexit afirmă că imigranții cetățeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în continuare. În urma Brexit-ului, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020.

Din 2014 există o lege care permite autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții (inclusiv români) care nu și-au găsit un loc de muncă după 6 luni de căutări active, dar această regulă nu a fost strict implementată până acum. Este așadar probabil ca după Brexit implementarea acestei reguli să fie mai severă, mai ales că trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory).

După Brexit, britanicii vor putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranții cetățeni UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză. Detaliile referitoare la acest sistem de puncte nu sunt încă foarte clare.

Deja anterior Brexit-ului, premierul David Cameron a obținut ca alocațiile copiilor imigranților să fie indexate la nivelul țării în care aceștia locuiesc. Aceste alocații foarte probabil vor fi anulate după Brexit, dacă țara de rezidență a copiilor nu este Anglia.

Ce se va întâmpla cu studenţii români din Marea Britanie

Nu este clar dacă taxele la facultățile din Anglia, care sunt o destinație preferată a românilor care vor să studieze în afară, vor fi crescute pentru cetățenii UE ulterior Brexitului. În prezent, cetățenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu față de studenții UE. Este foarte posibil ca după referendumul care a scos Marea Britanie din UE, studenții români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic.

What happens next cu dreptul la libera circulaţie?

Nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulație după Brexit. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, atunci libera circulație nu va fi afectată.

Depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri. Românii care lucrează astăzi în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum şi al celor care vor vrea să plece la muncă în continuare în UK. Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă acolo pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize.

Ce se întâmplă cu mărfurile exportate în şi din Marea Britanie în România/UE

Este posibil să fie impuse din nou taxe şi să se introducă tarife vamale. Comerţul se va îngreuna. Noul acord comercial între UE şi Marea Britanie va trebui ratificat de fiecare parlament în parte. Din punctul de vedere al României, vor reveni barierele la schimburile comerciale cu Marea Britanie, dar de data aceasta pentru că noi suntem în UE şi Marea Britanie în afara UE. Este o situaţie practic în oglindă. Însă sigur că vor exista negocieri strânse de o parte şi cealaltă pentru a nu fi impuse bariere care să afecteze în mod semnificativ schimburile comerciale. Există opţiunea unor pârghii formale şi informale. Există şi posibilitatea unor rezultate nefavorabile.

Ce se întâmpla cu relaţiile dintre Marea Britanie şi UE după Brexit?

Ieşirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.

În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice. În funcţie de aceste eventuale negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capi­talului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

brexit marea britanie ue uniunea europeană
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025