Poţi să fii bucătar la orice vârstă! Şcolile de specialitate au cursanţi chiar şi de 60 de ani
Cei mai mulţi au renunţat la joburi stabile ca să îşi urmeze o pasiune veche. După ce show-urile culinare au luat amploare, şi românii au devenit dornici să practice această meserie, pe care o văd ca o artă.
De Redactia Observator la 03.11.2018, 12:42- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Cei mai mulţi au renunţat la joburi stabile ca să îşi urmeze o pasiune veche. După ce show-urile culinare au luat amploare, şi românii au devenit dornici să practice această meserie, pe care o văd ca o artă.
Fie că au 15 sau 60 de ani, cursanţii se strâng în sala de curs pentru că îi uneşte o pasiune - gătitul.
Cristina Hoştiuc, cursant, 46 de ani: Îmi place bucătăria foarte mult, am încercat tot felul de preparate din ţări diferite, am încercat preparate pe care nu cred că le-a încercat nimeni. Îmi place foarte mult partea de patiserie, îmi place foarte mult platingul.
La 46 de ani, Cristina vrea să-şi dezvolte o pasiune veche. După ani buni în care a profesat ca biolog, acum visează să devină bucătar profesionist.
Cristina Hoştiuc, cursant, 46 de ani: Un refresh care îmi face bine din toate punctele de vedere. Întotdeauan este bine să o iei de la zero şi să înveţi de la profesionişti. Vreau să fac o profesie din asta.
După două luni de teorie, urmează şi partea practică. Chiar dacă la început pare simplu, îi pune cel mai mult în dificultate pe cursanţi. Ceea ce pare acum complicat, în jumătate de an va fi însă floare la ureche. Adică atunci când vor primi diploma. Un astfel de curs de specializare costă 2800 de lei.
Dan Radu, director şcoală bucătari: Avem un absolvent, vârsta o are undeva la 40 de ani, şi a urmat stagiul de practică în cadru unui hotel de cinci stele din Bucureşti, după care a şi primit oferte.
O poveste de succes are şi Mehrzad, care, acum şapte ani, a renunţat la jobul său de supervisor şi a devenit chef.
Mehrzad Moghazehi, chef: Am învăţat când am făcut practică o săptămână într-un hotel, în perioada aia nu îmi imaginam că o să lucrez ca bucătar vreodată. Am lucrat oameni care aveau multe cunoştinte, erau profesionişti şi am încercat să învăţ cât mai multe.
Cei care termină şcolile de bucătari merg să facă practică alături de chefi renumiţi.