Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bijuteria ascunsă a Iașiului. Este ruptă din filmele cu Harry Potter și va putea fi vizitată cu doar 15 lei

Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se deschide publicului larg. Este vorba despre Biblioteca Universității Gheorghe Asachi din Iași. Bijuteria arhitecturală ruptă parcă din filmele cu Harry Potter avea până acum circuit semi-închis. Din decembrie, orice turist va putea să o viziteze pentru doar 15 lei.

de Clara Mihociu

la 28.10.2024 , 18:16

Sala Pașilor pierduți din Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi. În faţa ochilor ni se dezvăluie parcă o altă lume. 

"A fost gândită de arhitectul elvețian Louis Blanc, este același arhitect care a făcut și Universitatea de Medicină din București Carol Davila. A fost pictată, vedem chiar acolo ce picturi, au fost picturi cu mănăstiri, a fost pictată de trei pictori români, bineînțeles, biblioteca a trecut prin război, au fost ceva stricăciuni atunci, dar când s-a refăcut s-a decis să fie așa", a declarat Matei Macic, bibliotecar.

În 1948, după ce au început reparațiile acestei clădiri, biblioteca avea un număr modest de cărți și reviste, în jur de 12,000, și o sală de lectură cu numai 10 locuri. În 1993 devenea prima biblioteca cu un catalig digital de la noi din țară, iar în prezent are peste 1 milion de volume.

Vezi și

Este pentru prima dată când Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asach îşi deschide porţile în faţa publicului larg

Pe acelaşi subiect

Decorul taie pur și simplu răsuflarea vizitatorilor. 

"Că tot vorbim despre istorie, putem să menționăm acele dulapuri de sus și de jos împreună cu această feronerie, balustradă, sunt singurele două elemente originale care au rămas în această sala după război, sunt originale din 1897", a spus Matei Macic, bibliotecar.

În ciuda frumuseții sale inconfundabile, Biblioteca nu a fost până acum parte din circuitul turistic și putea fi văzută doar cu programare. Acest lucru se va schimba din luna decembrie. 

"Numărul mare de solicitări, dacă am avut 50,000 de vizitatori, numărul de solicitări pe care nu le-am putut onora a fost și mai mare, poate se apropie de 100,000 în acești 8 ani. La început pentru că este un program experimental, având în vedere specificul bibliotecii noastre, va fi o perioada de 4 ore de vizite pe zi de la ora 11 la 15, urmând că apoi să extindem acest program și în weekend", a sus Dan Cașcaval, rector UTI Iași.

Prețul unui bilet va fi de 15 lei, in timp ce studenții și angajații univeristaţii vor intra gratuit.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Ştiri sociale » Bijuteria ascunsă a Iașiului. Este ruptă din filmele cu Harry Potter și va putea fi vizitată cu doar 15 lei