Video Bijuteria ascunsă a Iașiului. Este ruptă din filmele cu Harry Potter și va putea fi vizitată cu doar 15 lei
Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se deschide publicului larg. Este vorba despre Biblioteca Universității Gheorghe Asachi din Iași. Bijuteria arhitecturală ruptă parcă din filmele cu Harry Potter avea până acum circuit semi-închis. Din decembrie, orice turist va putea să o viziteze pentru doar 15 lei.
Sala Pașilor pierduți din Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi. În faţa ochilor ni se dezvăluie parcă o altă lume.
"A fost gândită de arhitectul elvețian Louis Blanc, este același arhitect care a făcut și Universitatea de Medicină din București Carol Davila. A fost pictată, vedem chiar acolo ce picturi, au fost picturi cu mănăstiri, a fost pictată de trei pictori români, bineînțeles, biblioteca a trecut prin război, au fost ceva stricăciuni atunci, dar când s-a refăcut s-a decis să fie așa", a declarat Matei Macic, bibliotecar.
În 1948, după ce au început reparațiile acestei clădiri, biblioteca avea un număr modest de cărți și reviste, în jur de 12,000, și o sală de lectură cu numai 10 locuri. În 1993 devenea prima biblioteca cu un catalig digital de la noi din țară, iar în prezent are peste 1 milion de volume.
Este pentru prima dată când Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asach îşi deschide porţile în faţa publicului larg
- Audi făcut praf în copac, după ce s-a ciocnit cu maşina unei şoferiţe la Ciric, în Iaşi. Un tânăr este în...
- Accident grav cu trei răniţi în Iaşi, după ce două maşini s-au ciocnit. O persoană a rămas încarcerată
- Avocata din Iaşi, acuzată că a vânat un motociclist şi l-a lovit intenţionat cu maşina, scapă din arest. Este...
- Avocata din Iaşi, acuzată că a vânat un motociclist şi l-a lovit intenţionat cu maşina, scapă din arest. Este...
- 28 ianuarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Decorul taie pur și simplu răsuflarea vizitatorilor.
"Că tot vorbim despre istorie, putem să menționăm acele dulapuri de sus și de jos împreună cu această feronerie, balustradă, sunt singurele două elemente originale care au rămas în această sala după război, sunt originale din 1897", a spus Matei Macic, bibliotecar.
În ciuda frumuseții sale inconfundabile, Biblioteca nu a fost până acum parte din circuitul turistic și putea fi văzută doar cu programare. Acest lucru se va schimba din luna decembrie.
"Numărul mare de solicitări, dacă am avut 50,000 de vizitatori, numărul de solicitări pe care nu le-am putut onora a fost și mai mare, poate se apropie de 100,000 în acești 8 ani. La început pentru că este un program experimental, având în vedere specificul bibliotecii noastre, va fi o perioada de 4 ore de vizite pe zi de la ora 11 la 15, urmând că apoi să extindem acest program și în weekend", a sus Dan Cașcaval, rector UTI Iași.
Prețul unui bilet va fi de 15 lei, in timp ce studenții și angajații univeristaţii vor intra gratuit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰