Bucureștiul este a doua casă pentru mulţi străini
România devine a doua casă pentru mulţi străini. Atrași de prețurile mici, de clădirile istorice și nu în ultimul rând de berea ieftină şi de fetele frumoase, britanicii şi germanii se stabilesc pentru totdeauna aici. Nici nu au de ce să mai plece, pentru că îşi găsesc imediat şi joburi.
De Andreea Milea la 17.02.2020, 00:14- 4000 de britanici sunt în România.
- Mii de italieni, de asemenea, trăiesc în țara noastră.
România devine a doua casă pentru mulţi străini. Atrași de prețurile mici, de clădirile istorice și nu în ultimul rând de berea ieftină şi de fetele frumoase, britanicii şi germanii se stabilesc pentru totdeauna aici. Mulți locuiesc în București. Nici nu au de ce să mai plece, pentru că îşi găsesc imediat şi joburi.
Aproximativ 4.000 de britanici s-au mutat în România și cei mai mulți locuiesc în București. Scott este unul dintre ei. S-a născut într-un sat din Anglia și de un an și jumătate locuiește în Capitală. Are deja și un loc de muncă.
SCOTT WATERS, britanic stabilit în România: Sunt profesor de engleză. La o școală privată din Piața Victoriei.
(Reporter): Ce îți place cel mai mult aici?
(Scott Waters): Probabil oamenii. Oamenii au fost foarte prietenoși cu mine de când m-am mutat aici.
Scott predă câte 7 ore pe zi, 4 zile pe săptămână. În weekend îi place să se distreze cu prietenii și să descopere România.
SCOTT WATERS, britanic stabilit în România: Anul acesta sper sa vizitez mai multe orașe din România. Până acum am fost la Bran și în Constanța. Sunt multe de văzut, cum ar fi: Timișoara, Sibiu. Primele două mâncăruri preferate sunt: zacusca, îmi place foarte mult și sarmalele. Sunt preferatele mele de când m-am mutat aici.
Familia lui a rămas în Anglia. Îşi vizitează rudele de 3 ori pe an.
SCOTT WATERS, britanic stabilit în România: Nu aș spune că m-a schimbat, pentru că sunt la fel ca înainte dar România are clar un efect pozitiv asupra mea.
Capitala devine un oraş comopolit. Sunt şi mii de italieni care s-au mutat aici.
”Eu vin din Italia! Sunt de cinci ani în București. Am găsit aici un loc de muncă destul de bun. Sunt oportunități, mai ales pentru străini”, spune Angelo.
”Am întâlnit multe minorități: de la francezi la britanici sau spanioli. Din toate țările. Cred că este un oraș care îi ajută pe oameni să se integreze și acest lucru este de mare ajutor”, spune un francez.
Şi germanii iubesc ospitalitatea românească. De 16 ani, Phil vine periodic în București.
”Îmi place să mă plimb în Centrul Istoric, îmi place cel mai mult vara pentru că se deschid terasele. Sunt foarte mulți oameni. Este frumos! Îmi plac românii. Mereu spun că atunci când ajungi în inima unui român o să stai acolo până la sfârșitul vieții. Vin aici de multe ori, de cel puțin 6 sau 7 ori pe an”, dezvăluie Phil.
Peste 30 de mii de germani trăiesc în România şi în jur de 10 mii de italieni.