Bucureştiul a devenit atât de poluat încât ar trebui să purtăm măşti (Video)
Poluarea în Bucureşti este atât de mare încât ministrul Mediului le recomandă oamenilor să folosească măşti de protecţie. Declaraţia şocantă vine în plin scandal legat de valorile uriaşe de poluare. Câţiva senzori de măsurare a calităţii aerului ar fi înregistrat depăşiri şi de 700 la sută.
De Redactia Observator la 06.01.2020, 22:22Poluarea în Bucureşti este atât de mare încât ministrul Mediului le recomandă oamenilor să folosească măşti de protecţie. Declaraţia şocantă vine în plin scandal legat de valorile uriaşe de poluare. Câţiva senzori de măsurare a calităţii aerului ar fi înregistrat depăşiri şi de 700 la sută. Nu sunt aparate monitorizate de Agenţia de Mediu, dar şi statul recunoaşte că înghiţim praf în cantităţi periculoase.
"Aerul este foarte poluat", "simt că mă sufoc de la aerul care este în Bucureşti", "mă simt bolnăvicios, fără energie" sunt simptomele poluării pe care le resimt zilnic peste două milioane de bucureşteni. Aerul devine tot mai irespirabil. Ministrul Mediului le recomandă oamenilor să se protejeze cum pot, inclusiv cu măşti medicale.
Costel Alexe, ministrul Mediului: Le recomand orice ar putea să le protejeze sănătatea, inclusiv aceste măşti, pentru că nu ar fi prima dată când le-am vedea pe stradă în Bucureşti
Declaraţia vine la două zile după ce senzorii - amplasaţi de activiştii de mediu în mai multe zone din Bucureşti - au înregistrat depăşiri şi de 700 la sută a poluării cu praf.
Octavian Berceanu, consilier general Bucureşti: Poluarea respectivă cu particule de praf poate proveni de la o societate din agricultură, prin arderea câmpului. Volumul de particule este foarte mare. Sunt comparabile cu valorile din Sidney. Valorile astăzi au revenit la normal
Valorile respective nu au fost confirmate de Ministerul Mediului. Instituţia are alţi senzori instalaţi în Capitală. Dar şi aceştia arată depăşiri ale noxelor din atmosferă.
Costel Alexe, ministrul Mediului: În punctul în care ne aflăm, într-una din cinci zile ale anului 2018, dar şi în 2019 au fost înregistrate depăşiri. De două ori, de trei ori. Mesajul este alarmant pentru societate. În marile oraşe poluarea este mult peste ceea ce trebuie să resimţim ca locuitori ai unei capitale sau oraşe europene
Reprezentanţii ONG-urilor spun că soluţiile pentru reducerea poluării sunt implementate greoi.
Alin Tănase, coordonator GreenPeace România: Piste de biciclete, perdele de protecţie, centuri ocolitoare şi transport public, încurajarea cetăţenilor să folosească transportul în comun
Ministrul a anunţat că primăriile din marile oraşe vor fi verificate pentru a vedea dacă se iau măsurile cerute de Comisia Europenă pentru reducerea poluării. Iar acolo unde sunt constatate abateri vor fi aplicate amenzi.