București rămâne fără taxa Oxigen, dar cu poluarea
Capitala rămâne fără taxa Oxigen, dar cu poluarea! Decizia a fost luată de primarul Capitalei după ce i-a consultat online pe bucureşteni. Cum era de aşteptat, oamenii au spus clar că nu vor să plătească vinieta. Gabriela Firea susţine însă că nu abandonează complet proiectul.
De Redactia Observator la 25.02.2020, 21:39Capitala rămâne fără taxa Oxigen, dar cu poluarea! Decizia a fost luată de primarul Capitalei după ce i-a consultat online pe bucureşteni. Cum era de aşteptat, oamenii au spus clar că nu vor să plătească vinieta. Gabriela Firea susţine însă că nu abandonează complet proiectul. Pentru a reduce poluarea, Primăria va planta arbori şi va construi mai multe piste pentru biciclete.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei - Renunţ la vinieta antipoluare!
Anunţul primarului Capitalei a împărţit imediat oraşul în două. Edilii spun însă că pe internet, în cele cinci zile de consultare publică, din cei 60 de mii de oameni care s-au exprimat, 90 la sută au fost împotriva unei taxe. În plus s-ar fi primit mii de petiţii, mailuri şi sute de plângeri
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei - Cetăţenii resping ideea de restricţie, resping ideea de vinietă ecologică, chiar dacă în toată Europa principiul "poluatorul plăteşte" este valabil.
Totuşi şoferii care deţin maşini cu norma de poluare Euro 3 ar fi putut să circule într-o zonă clar delimitată de Primăria Capitalei: zona ZACA, înconjurată de artere precum Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie.
Unii au cumpărat deja vinieta de teama amenzii: 2.000 de lei.
Aproximativ 1.600 de şoferi au achizitionat deja vinieta oxigen, de la începutul anului şi până acum. Asta înseamnă 76.000 euro. Sunt bani pe care Primăria Capitalei a anunţat că îi va restitui.
Reprezentanţii ONG-urilor de mediu critică dur decizia
Alin Tănase, reprezentant Greenpeace - Credem că Primăria dă dovadă de inconştienţă şi populism. După calculele noastre aproximativ 25% dintre mașini ar fi fost afectate, asta înseamnă 1 din 4 mașini de pe stradă ar fi dispărut.
În București s-au instalat deja camerele de supraveghere care urmau să-i vânze pe şoferi. Primarul anunță ca vor fi folosite pentru alte proiecte.
Capitala este în topul celor mai poluate oraşe din Europa. 23.000 de oameni mor anual în România din cauza poluării şi a calităţii slabe a aerului.