Bugetarii ar urma să intre în șomaj tehnic, în ture, din cauza crizei provocate de coronavirus
Austeritatea loveşte şi în bugetari, care suportă şi ei costul pandemiei: Guvernul a anunţat program de lucru în ture, salarii tăiate şi şomaj tehnic. O dată cu tăierea sporurilor, veniturile unor bugetari vor scădea chiar şi cu 50%.
De Redactia Observator la 09.04.2020, 20:26- Bugetarii ar urma să intre în șomaj tehnic.
- Ei ar urma să intre în șomaj tehnic în ture.
Austeritatea loveşte şi în bugetari, care suportă şi ei costul pandemiei: Guvernul a anunţat program de lucru în ture, salarii tăiate şi şomaj tehnic. O dată cu tăierea sporurilor, veniturile unor bugetari vor scădea chiar şi cu 50%. Există însă câteva categorii cărora nu li se vor aplica aceste măsuri: angajaţii din Sănătate şi cei ai Ministerului de Interne.
Costul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus va fi decontat şi de angajaţii de la stat. Bugetarii vor lucra în două ture, iar în perioada în care stau acasă intră în şomaj tehnic. Jumătate de lună vor primi 75% din salariul de bază.
Ludovic Orban, premierul României: Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Angajații vor fi împărțiți în două. Jumătate lucrează 15 zile. Practic 10 zile lucrează și restul rămân într-o formă de șomaj tehnic. După, lucrează cealaltă jumătate.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Este vorba despre jumătate de lună, lucrătoare 10, adică cinci cu cinci. Varianta pe care o avem în lucru se referă la 75 la sută din salariul de bază al persoanei. Măsura nu a plecat de la nevoia economisirii fondurilor publice deși, în mod evident, este o consecință a deciziei pe care o vom lua.
Deocamdată nu au fost făcute studii de impact care să arate suma economisită.
Adrian Bența, analist economic: Este mult prea devreme de estimat acel impact bugetar, întrucât nu știm pe ce perioadă de timp se va aplica și sub ce formă se va aplica acel 75 la sută. Că una este să ai 75 la sută din 16 mii de lei sau 20 mii lei brut impozabil și alta e să ai 75 la sută din 4172 lei impozabil.
Asta înseamnă că într-o jumătate de lună câştigă 7.495 de lei, iar 75% din această sumă este de 5.621 de lei.
Salariul de bază al unui secretar general din Ministerul Muncii este de 14.990 de lei pe lună. După tăieri, ar urma să primească 13.116 lei, iar statul ar face o economie de 1.874 de lei. La polul opus, în cazul unui referent care primeşte un salariu de 4846 de lei pe lună, economia ar fi de 624 de lei.
Sindicaliştii estimează că pentru unii bugetari, veniturile vor fi scăzute cu 35%, iar în anumite domenii diminuarea va ajunge la 50 de procente.
Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa: Structura veniturilor salariale e 70% salariu de bază, 30% venituri prin sporuri datorită condiţiilor din muncă. Administraţia Publică Centrală şi Locală vor fi afectate. Avem Educaţie, sectoare mari, sectorul de justiţie care vor fi afectate.
Soluţia este temporară, susţine Guvernul. Angajaţii din Sănătate şi cei de la Interne sau Apărare nu vor fi afectaţi.
Iancu Guda, analist financiar: Există o supradimensionare în sistemul bugetar şi aparatul public trebuie să suporte sacrificiul. Pentru că mediul de afaceri e un cal biciuit care în acest moment trage căruţa după el, iar sectorul public, supradimensionat, supraponderal, stă în această căruţă fără să suporte cel mai mic sacrificiu. Aceşti angajaţi trebuie să suporte şi ei, să coboare din căruţă, să pună genunchiul în nămol, că altfel ne împotmolim cu toţii.
Adrian Cuculis, avocat: Măsura care ar urma să facă obiectul unei ordonanțe de urgență sau a unei legi, nu este deloc echitabilă. Pe lângă faptul că este o măsură discriminatorie, având în vedere că suntem în situație de urgență, se pare că pandemia nu e pentru toți. Măsurile de austeritate nu sunt pentru toți. Statul e clar că face o discriminare cu privire la mediul privat, care ar trebui să fie cel mai bine susținut tocmai pentru a se putea relansa întreaga economie.
Ultimele tăieri salariale în sistemul public au fost în 2010.
Însă, în ultimii patru ani, în medie, salariile de la stat s-au dublat. Din 2016, cei peste 1,2 milioane de bugetari au primit anual măriri. Doar în Administraţia Publică, salariul mediu net a ajuns în 2019 la 4.672 de lei net, faţă de 2.874 de lei net în 2016. Anul trecut, statul a cheltuit 109 miliarde de lei pentru salariile bugetarilor. Adică peste 10 la sută din PIB.
Până acum, în privat, peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate, iar alte peste 200 de mii au fost anulate.