Bulgaria dă lecţii României în materie de infrastructură pentru pescuit calcan
De anul viitor, România va putea pescui mai mult calcan. Doar pe hârtie însă. Deşi Uniunea Europeană va majora cota de pescuit, pescarii noştri nu au nici flotă, nici spaţii de procesare sau depozitare. Aşa că cel mai scump peşte din marea noastră ajunge mai mult pe mesele bulgarilor.
De Redactia Observator la 07.11.2019, 22:31De anul viitor, România va putea pescui mai mult calcan. Doar pe hârtie însă. Deşi Uniunea Europeană va majora cota de pescuit, pescarii noştri nu au nici flotă, nici spaţii de procesare sau depozitare. Aşa că cel mai scump peşte din marea noastră ajunge mai mult pe mesele bulgarilor.
Anul trecut, pescarii români au scos din Marea Neagră 57 de tone de calcan, întreaga cotă acordată ţării noastre. Din 2020, aceasta ar putea creşte la 75 de tone, potrivit unei propuneri supuse mâine la vot de Comisia Europeană. Degeaba însă, spun pescarii români.
România are, astăzi, doar 30 de pescadoare. Şi acelea vechi şi ruginite. Jumătate din câte aveam în 1989, când ne mândream cu a cincea flotă de pescuit a lumii.
Nici legislaţia nu îi ajută prea mult pe pescari.
Iar investiţia este enormă. 200 de plase cu monofilament costă 10.000 de euro. Şi nu e singura problemă.
Pe întreg litoralul românesc, din Constanța și până în Mangalia, nu există un port pescăresc. De exemplu, în Midia toate pontoanele şi barăcile sunt improvizate de pescari din buzunarul lor.
Fără niciun fel de ajutor din partea statului român, pescarii ajung să proceseze calcanul în Bulgaria.
Un kilogram de calcan ajunge să coste chiar şi 85 de lei. De el se bucură însă mai mult bulgarii, a căror cotă de pescuit a fost şi ea majorată. Diferenţele sunt însă de la cer la pământ.
Atât timp cât pescarii nu au cu ce să îl pescuiască şi nici unde să îl proceseze, calcanul se găseşte rar în pieţele din România. În schimb, de cel mai scump peşte din marea noastră profită braconierii care îl scot ilegal la suprafaţă.