Bullying-ul, un fenomen de neoprit în România
Bullying-ul, fenomen de neoprit în România. Pentru prima dată, spun psihologii de la Telefonul Copilului, s-au confruntat cu un val de apeluri chiar şi pe timpul verii.
De Redactia Observator la 16.09.2018, 07:49Bullying-ul, fenomen de neoprit în România. Pentru prima dată, spun psihologii de la Telefonul Copilului, s-au confruntat cu un val de apeluri chiar şi pe timpul verii. Terorizaţi la şcoală de alţi colegi, copiii nu voiau să se întoarcă la cursuri.
Temerile se vindecă după ore de terapie. Însă fenomenul în sine nu poate fi stopat fără intervenţia profesorilor, a părinţilor şi mai ales, a Ministerului Educaţiei. E nevoie de programe speciale, avertizează specialiştii. Între timp, noi scene revoltătoare i-au şocat pe părinţii elevilor unei şcoli din Ilfov.
Noi imagini care nu pot fi difuzate arată un copil de nouă ani pus la pământ cu pumnii şi călcat cu piciorul pe cap de un coleg.
Incidentul s-a petrecut chiar ieri, în prima săptămână din noul an şcolar. Băiatul i-a povestit mamei că nu e pentru prima dată când este agresat de acelaşi coleg. Femeia a făcut şi anul trecut o sesizare dar profesorii i-au spus că nu au ce să facă.
În şcoala de la Dârvari, judeţul Ilfov, pare că se poate intra oricînd, oricum. De pază, la poartă, stau doar câinii fără stăpân, iar curtea e plină de resturi de ţigări, semn că acolo, uneori, se fumează.
La un liceu din Giurgiu, un băiat de 17 ani a fost filmat mai bine de două minute în timp ce era scuipat, jignit şi lovit cu sete de mai mulţi colegi. Şi aici, poliţiştii au deschis o anchetă. Din păcate, fenomenul terorii din şcoli a atins cote neprevăzute.
Cătălina Surcel - Telefonul Copilului: "Este primul an în care ne raportăm cu un număr foarte mare de plîngeri chiar şi pe perioada vacanţei. Tot mai mulţi copii au avut sentimente de tristeţe, frustrare, teamă, teamă mai ales pentru că începe şcoala şi va trebui fiecare să se revadă cu agresorul lor. Din păcate, astăzi, legislaţia pentru bullying este inexistentă."
Psihologii nu pot decât să îi consilieze pe elevi.
Gabriela Alexandrescu - Preşedinte Salvaţi Copiii: "Am întrebat despre prezenţa acestor comisii pentru prevenirea violenţei în mediul şcolar dar niciun copil nu a reuşi să ne spună de existenţa ei, ce face, cum face. Cred că ar trebui la nivelul ministerului educaţiei să facă o analiză asupra modului în care aceste comisii funcţionează."
Datele arată că unul din trei copii are probleme la şcoala unde învaţă. Cei care vor ajutor pot suna gratuit la telefonul copilului: 116 111.