Bunici bolnavi, uitaţi de autorităţi! Povestea cutremurătoare a unei familii a cărei unic fiu s-a stins în incendiul de la Colectiv
Pe lângă diagnosticul fulgerător, zeci de mii de bolnavi din ţara noastră sunt nevoiţi să se lupte şi cu sistemul. Pacienţii aflaţi în fază terminală sunt uitaţi de autorităţi, iar centrele de îngrijiri sunt aproape inexistente în ţara noastră. Mulţi sunt spitalizaţi în secţii care ar trebui să trateze cei mai grav bolnavi, deşi pot fi îngrijiţi la domiciliu sau în unităţi specializate.
De Redactia Observator la 18.01.2017, 20:19Pe lângă diagnosticul fulgerător, zeci de mii de bolnavi din ţara noastră sunt nevoiţi să se lupte şi cu sistemul. Pacienţii aflaţi în fază terminală sunt uitaţi de autorităţi, iar centrele de îngrijiri sunt aproape inexistente în ţara noastră. Mulţi sunt spitalizaţi în secţii care ar trebui să trateze cei mai grav bolnavi, deşi pot fi îngrijiţi la domiciliu sau în unităţi specializate.
O astfel de dramă trăieşte şi familia Ciobanu, al cărei unic fiu s-a stins în noaptea Colectiv.
Alexandru Ciobanu a ajuns doar de două zile într-un centru de îngrijiri paliative din Bucureşti, cu soţia sa diagnosticată cu o tumoră cerebrală. În ultimele două săptămâni boala aproape că i-a răpus pe amândoi.
Unicul lor fiu, Daniel Ciobanu, a filmat ceea ce avea să devină ultimul concert al trupei Goodbye to Gravity. Din păcate, a fost cea de-a 38-a victimă Colectiv.
Într-un final, mama lui Daniel a ajuns la Centrul Sfântul Nectarie din Bucureşti, după ce a fost pe o listă de aşteptare de câteva zile, pentru a se elibera paturi. Un alt suflet s-a stins, în urmă cu o zi, iar rudele sale au venit să mulţumească oamenilor care l-au îngrijit, după ce medicii din spitale nu mai puteau să-l trateze.
La Centrul Sfântul Nectarie din Capitală de exemplu, tot timpul sunt 50 de pacienţi pe lista de aşteptare. Mulţi nu mai ajung să fie îngrijiţi corespunzător.
Spitalele din Capitală şi din ţară sunt pline de pacienţi, care ar putea fi degrevate dacă ar exista centre speciale. Potriviti ultimelor date estimative, doar 6% dintre cei 250 de mii de pacienţi la nivel naţional, au parte de îngrijire paliativă. Un alt procent dintre bolnavi sunt trataţi în secţiile de ATI.
Un proiect finanţat de Banca Mondială ar fi creat centre dotate corespunzător în toate oraşele mari din ţară. Proiectul este însă deocamdată doar pe hârtie.