Guvernul vrea să impoziteze bursele studenţilor, indemnizaţia de creştere a copilului şi ajutorul pentru înmormântare
Bursele studenţilor, indemizaţiile pentru mame sau pensiile pentru invalizii de război ar putea fi impozitate de Guvern, odată cu aplicarea impozitului pe gospodărie. Ministerul Finanţelor va introduce în baza de impozitare toate aceste ajutoare de la stat.
De Redactia Observator la 13.05.2017, 20:21Bursele studenţilor, indemizaţiile pentru mame sau pensiile pentru invalizii de război ar putea fi impozitate de Guvern, odată cu aplicarea impozitului pe gospodărie. Ministerul Finanţelor va introduce în baza de impozitare toate aceste ajutoare de la stat.
Orice venit din gospodărie, precum indemizaţiile pentru mame, bursele elevilor şi studenţilor, pensiile pentru invalizii de război sau indemizaţiile de instalare vor trebui declarate la Fisc şi se vor lua în calcul la stabilirea impozitului pe gospodărie. Aceste venituri de la stat erau până acum neimpozabile.
De Fisc şi de moarte nu scapă nimeni. Iar, moartea nu scapă nici ea de Fisc. Guvernul se gândeşte să impoziteze ajutorul de înmormântare. Anumite venituri care sunt de la stat vor trebui declarate, iar din 2018 ar putea fi impozitate de Guvern cu 10%.
Nici măcar consultanţii fiscali nu înţeleg scopul Guvernului de a impozita propriile ajutoare acordate populaţiei sub formă diverse forme.
- DURERE IMENSĂ! Andreea, victimă a atentatului terorist de la Londra, a fost înmormântată la Constanţa!...
- Apel disperat! O româncă şi-a pierdut fiica în instanţă în favoarea tatălui italian, dar copila a refuzat să...
- GROAZĂ LA ŞCOALĂ! O fetiţă de 7 ani a murit în faţa colegilor, în timpul orei: "Ioana s-a băgat sub bancă,...
Adrian Benţa, consultant fiscal: "Probabil, din goana după bani, vor să extindă baza de impozitare şi toate să intre în această sferă care din punctul meu de vedere ar trebui să rămână scutite."
Gabriel Biriş, consultant fiscal: "Scot bani de la buget îi dau oamenilor ca oamenii să mi-i aducă înpoi o parte din ei, 10%. N-ar noimă."
Oficialii Ministerului de Finanţe dau asigurări că plătitorii de impozite vor beneficia de o bază generoasă de facilităţi fiscale şi îşi vor putea deduce veniturile de la stat. Însă, tot specialiştii Guvernului recunosc că că aceste deduceri nu vor acoperi toate veniturile primite şi că ce va depăşi acest plafonul impus de stat va fi impozitat cu 10%.
Ionuţ Mişa, secretar de stat al Ministerului de Finanţe: "Oamenii se întreabă: mi se va impozita această bursă? Mi se va impozita această indemizaţie sau ajutor de deces? Dacă se depăşesc plafoanele, răspunsul este da. Răspunsul e foarte simplu: dacă se depăşesc aceste două plafoane, da. Asta ar înseamna să nu se mai impoziteze nimic în România. Gândiţi-vă."
În timp ce statul se bâlbâie în explicaţii, românii nici nu ştiu că guvernul le pregăteşte anul viitor impozitul pe gospodărie.
Impozitul pe gospodărie va fi aplicat din 2018, însă va fi plătit de contribuabili în 2019. Vor fi impozitate cu 0% veniturile mai mici de 2.000 de lei şi cu 10% veniturile ce depăşesc 2.000 de lei. Statul vrea să angajeze în jur de 35 de mii consultanţi fiscali care să se ocupe de cele 7 milioane de gospodării pentru a le facilita relaţia cu Fiscul.