Cabana Babele din Munţii Bucegi, în paragină. Nimeni nu mai poate înnopta acolo
După aproape 80 de ani în care a cazat turişti la cota 2.200, Cabana Babele din Munţii Bucegi a ajuns acum un loc în paragină. Nimeni nu mai poate înnopta acolo, deşi este încă în circuitul turistic.
De Redactia Observator la 03.11.2019, 00:19După aproape 80 de ani în care a cazat turişti la cota 2.200, Cabana Babele din Munţii Bucegi a ajuns acum un loc în paragină. Nimeni nu mai poate înnopta acolo, deşi este încă în circuitul turistic.
În schimb, clădirea susţine mai multe antene GSM, pentru care proprietarii obţin în continuare profit, spun oamenii. Turiştii care ajung în zonă sunt nevoiţi să mai parcurgă cel puţin o oră pe munte pentru a ajunge la un alt adăpost.
Cabana Babele din Munţii Bucegi, de nelocuit
Munţii Bucegi, la peste două mii de metri altitudine, unde peisajul pare desprins din poveşti. Acum 82 de ani, se inaugura aici Cabana Babele, special pentru oamenii muntelui.
Pentru că nu exista telecabină, turiştii urcau cu ruscacul în spate până la cabana care era considerată baza turistică centrală a muntelui. Locul care primea zilnic zeci de oameni, cu cântec, voie bună şi mâncare ca niciunde.
Astăz a rămas doar peisajul. Cabana seamănă mai degrabă cu un sediu de telecomunicaţii uitat în paragină. Pe pereţii scorojiţi, sunt doar antene. Deşi este încă în circuitul turistic, nu mai oferă cazare. Oamenii cred că profitul pentru chiria antenelor i-a mulţumit pe proprietarii care nu au mai făcut nimic pentru cabana emblematică.
Mai multe asociatii din zonă luptă acum pentru refacerea adăpostului montan. Nemulţumirile turiştilor s-au transformat şi într-o petiţie online - Să dăm antenele jos.
Traseele, însă, sunt mai lungi şi mai periculoase. De la Babele până la Piatra Arsă, iubitorii de munte au de mers aproape o oră, iar până la Vârful. Omu, mai bine de două ore.
Pe vremuri, Cabana Babele avea peste 100 de locuri de cazare. Acum, turiştii pot doar să servească masa. Administratorii ei nu au putut fi găsiţi.