Antena LIVE

Cafeaua neagră, bună pentru inimă? Beneficiile obiceiului de a o bea dimineaţa

Consumul uneia sau a mai multor căni de cafea simplă, neagră, pe zi a fost asociat cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă, potrivit unor cercetări bazate pe date dietetice din trei studii demarate de American Heart Association.

De la 10.02.2021, 14:14
Cafeaua neagră, bună pentru inimă iStock | Getty Images

Beneficiul nu se aplică însă la cafeaua decofeinizată; potrivit analizelor a fost constatată o asociere între cafeaua decafeinizată și un risc ridicat de insuficiență cardiacă.

Insuficiența cardiacă este un sidrom clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator adecvat nevoilor metabolice ale organismului sau asigurarea acestui debit cu preţul unei creşteri simptomatice a presiunilor de umplere a cordului.

Cafeaua neagră, beneficii

Astfel apare atunci când inima nu reușește să furnizeze celulelor corpului suficient sânge pentru a obține oxigenul necesar funcţionării corecte a organismului. Persoanele cu insuficiență cardiacă suferă de oboseală și dificultăți de respirație și au probleme atunci când merg, urcă scări sau fac diferite activităţi zilnice care necesită efort.

„Deși nu poate fi dovedită cauzalitatea este fascinant faptul că aceste trei studii sugerează asocierea consumului de cafea cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă și faptul că băutura poate face parte dintr-un model alimentar sănătos dacă este consumată simplu, fără adaos de zahăr sau alte produse lactate, bogate în grăsimi, cum ar fi smântâna", a declarat Penny Kris-Etherton, medic dietician.

Studiul, publicat marți în jurnalul AHA Circulation: Heart Failure, a analizat informațiile dietetice auto-raportate din studiul original Framingham Heart Study. Acest studiu, care a început în 1948, a înscris peste 5.000 de persoane fără boli de inimă diagnosticate care locuiau în Framingham, Massachusetts. Studiul i-a analizat pe aceștia, dar și pe urmașii lor timp de 72 de ani de-a lungul a trei generații pentru a observa efectele consumului de cafea.

Noul studiu a folosit instrumente analitice de ultimă generație pentru a compara datele Framingham cu Studiul Riscului de Ateroscleroză și Studiul de Sănătate Cardiovasculară, demarat pe o perioadă de 10 în urma unui eşantion care vizează persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. În total, studiile au furnizat informații despre mai bine de 21.000 de adulți.

Comparativ cu persoanele care nu au consumat cafea, analizele au arătat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut în timp cu 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată în fiecare zi, potrivit studiilor Framingham Heart și Cardiovascular Health, potrivit CNN.

Riscul de insuficiență cardiacă a rămas același pentru cei care nu au băut cafea sau au băut o singură ceaşcă pe zi, potrivit studiului. În schimb, în cazul oamenilor care au băut două sau mai multe ceşti de cafea neagră pe zi riscul insuficienţei cardiace a scăzut cu până la 30%.

„Asocierea dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare. Cafeaua și cofeina sunt adesea considerate de către populația generală ca fiind„ rele” pentru inimă, deoarece oamenii le asociază cu palpitații, hipertensiune arterială, etc.”, a declarat Dr. David Kao, director medical al Centrului Colorado pentru Medicină Personalizată de la Universitatea din Colorado, Școala de Medicină din Aurora.

Studiile au fost făcute în baza consumului de cafea neagră, simplă, fără alte adaosuri. Cu toate acestea, mulți oameni adaugă produse lactate, zaharuri, arome sau cremă fără lactate, cu un conținut ridicat de calorii, zahăr și grăsimi adăugate. Acest lucru elimină orice beneficii pentru inimă, avertizează AHA.

Recomandări şi restricţii - cafea

Modul în care vă preparați cafeaua are, de asemenea, consecințe asupra sănătății. Spre deosebire de aparatele de cafea cu filtru, cele făcute la „presa franceză”, cafeaua turcească sau cafeaua fiartă (populară în țările scandinave) nu prinde un compus numit cafestol în partea uleioasă a cafelei. Cafestolul poate crește colesterolul sau produce lipoproteine cu densitate mică.

Cofeina poate fi periculoasă dacă este consumată în exces. Nivelul ridicat al consumuluui de cafea (mai mult de 4 cești) în timpul sarcinii a fost asociat cu nașterile premature sau chiar cu decesul fătului la naştere, potrivit unui studiu din 2017. Pentru femeile cu o probabilitate mai mare de fracturi osoase, acest risc este crescut, însă regula nu este valabilă și pentru bărbați.

Studiile anterioare au sugerat, de asemenea, că persoanele cu probleme de somn sau diabet necontrolat ar trebui să se adreseze unui medic înainte de a decide să bea cafea zilnic.

Desigur, aceste beneficii nu se aplică copiilor - copiii și adolescenții nu ar trebui să bea cola, cafea, băuturi energizante sau alte băuturi cu orice cantitate de cofeină, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

„Concluzia: bucurați-vă de cafea cu moderație, ca parte a unor beneficii aduse inimii, dar rețineți: cofeina este un stimulent și consumul exagerat poate fi problematic - provocând nervozitate și probleme de somn", a adăugat medicul.

Cafeaua pe stomacul gol

Consumul de cafea pe stomacul gol ar putea deteriora mucoasa stomacului și poate provoca indigestie și arsuri la stomac. Poate chiar crește anxietatea și vă poate împiedica capacitatea de concentrare. În schimb, încercați să beți cafea la jumătatea dimineții sau după-amiaza devreme pentru cele mai bune rezultate.

Mai mult, savurând o ceașcă de cafea la prima oră, îți sabotează ritmul circadian: ceasul tău intern eliberează un hormon numit cortizol când te trezești, făcându-te să te simți energizat. Cu toate acestea, cercetările au arătat că consumul de cafea vă scade nivelul de cortizol, astfel vă poate provoca senzaţia de somnolenţă. Încercați să preparați o ceașcă de cafea în cel mai bun moment al zilei pentru a obţine beneficiile menţionate.

Cafeaua la ore târzii 

Cafeaua băută noaptea târziu vă poate păcăli corpul de asemenea corpul prin deranjarea ceasului intern. Potrivit studiilor realizate de cercetători din Marea Britanie și SUA și publicate în revista Science Translational Medicine, consumul echivalent al unui espresso dublu cu trei ore înainte de culcare poate întoarce ceasul corpului.  

Un astfel de obicei creşte riscul bolilor de inimă și tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Regula generală se aplică și tuturor băuturilor care conţin cofeină, nu doar cafelei. O idee bună ar fi să evitaţi seara şi băuturile răcoritoare şi energizante. 

Ți-a plăcut acest articol?

cafea insuficienta cardiaca
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024