Antena Meniu Search
x

Video Mihai Morar, omul din spatele cafelei

Cred că ne-ar lua prea mult timp să enumerăm acum beneficiile cafelei. Ce ştim sigur e că depind mult şi de cât bem dar şi de felul în care preparăm cafeaua. Filtrată, nefiltrată, sunt discuţii ale specialiştilor pe tema asta. La noi, consumatorii, lucrurile sunt mai simple.Totul depinde de gust!

Andreea Gherasim
de Andreea Gherasim

la 22.01.2021, 14:51

Vezi și
  • În primii ani de radio pleca mai devreme ca să îşi bea cafeaua cu colegii
  • Mihai Morar este foarte atent la cafeaua pe care o bea

Mihai îşi începe fiecare zi la ora 5, cu un espresso. Doar că, faţă de noi, el a explorat mai mult această lume. Despre cafea am putea vorbi ore în şir, spune el. Ne-am limitat totuşi la câteva minute în care am aflat detalii importante despre cum se bea corect cafeaua.

Mihai Morar: Am ajuns să am mai mulţi ani de radio, decât ani la mama acasă. Nu ştiu dacă să mă îngrijoreze sau nu. În primii ani nu făceam matinal, dar ajungeam la radio cu o oră jumătate mai devreme doar ca să îmi beau cafeaua cu colegii. Are ceva din firea mea. Adică dacă firea mea ar putea fi disecată probabil s-ar împărţi între radio şi cafea. Dimineaţa este pentru mine momentul pentru care merită să trăieşti toată ziua.

Cum preferă Mihai Morar cafeaua

Povestitor absolut, după cum îl ştim deja, Mihai se dovedeşte o enciclopedie atunci când vorbeşte despre pasiunea pe care a transformat-o în timp în afacere.

Mihai Morar: E o diferenţă între ceea ce ştim noi despre cafea şi ceea ce înseamnă cafeaua de specialitate şi mă bucur că din ce în ce mai mulţi oameni caută şi calitatea . Dar ştii cum e şi când te apuci de citit citeşti compulsiv.

Reporter: Ai două trei ore la dispoziţie?

Mihai Morar: În principiu cafeaua notată până în 100 de puncte, tot ceea ce înseamnă de la 80 la 90 de puncte este cafea de specialitate. Asta înseamnă că trebuie să ştii originea cafelei, cine a cultivat-o, în ce fermă şi neapărat să fie 100% cafea arabică. De obicei cafeaua din comerţ este un mix între arabică şi robustă sau e doar robustă. Cafelele din America de sud sunt un pic mai dulci, mai ciocolatii. Sunt cafelele din Africa care sunt un pic mai acrişoare, mai acide, dar asta depinde foarte mult de sol, de temperatură, de altitudine. Dar pe scurt e ca şi cum te duci într-un hypermarket şi iei roşii din Turcia sau te duci în piaţă şi iei de la un producător local. Asta înseamnă cafeaua de specialitate. Ştiu cum îl cheamă pe fermier, îl chemă Louis sau îl cheamă Diego. În general are o cultură mică de cafea, o fermă mică, moştenită de la părinţi.

El bea espresso. Pe primul singur, acasă, la 5 dimineaţa. Dar le-a învăţat în timp pe toate.

Mihai Morar: Dacă eşti un caracter destul de puternic atunci îţi recomand să bei o cafea filtru. E o extracţie care cere un timp mai îndelungat , cafeaua nu se grăbeşte ca să zic aşa, ca la espresso care e gata în 20-30 de secunde. Şi cafeaua la filtru scoate din cafea un gust foarte apropiat de cel al ceaiului, acolo îi simţi toate aromele. Doar că filtrul are mult mai multă cofeină decât espresso. În semn de respect pentru acel fermier ar trebui să bei cafeaua asta fără zahăr sau măcar să încerci.

Nu este obligatoriu. Dar este recomandat.

Mihai Morar: La început veneau cu pliculeţul de zahăr de acasă. După care şi-au pus o jumătate de pliculeţ , sunt mulţi care au renunţat efectiv la cafea . Şi o să vezi că dacă bei un cappuccino sau un flat white cu lapte chiar nu ai nevoie de zahăr. Ştiu oameni care puneau trei pliculeţe de zahăr în cafea şi acum o beau aşa curată. Zahărul, siropurile, scorţişoara şi tot ceea ce ne-a învăţat marketingul ăsta al corporaţiilor de cafea este de fapt o minciună pentru că tu nu mai bei cafea , tu bei nişte siropuri care au cofeină.

Iar ca să tragem concluziile din întâlnirea noastră:

Mihai Morar: Cafeaua este un act social, de socializare. Şi cred că mai ales în timpurile astea care ne duc spre socializarea virtuală cred că încă ne-a mai rămas cafeaua ca socializare reală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri sociale » Mihai Morar, omul din spatele cafelei