Un cămin de bătrâni din Răcari a devenit focar de infecție cu noul coronavirus
Alt cămin de bătrâni e focar de infecţie. 41 de oameni sunt bolnavi, angajaţi şi persoane aflate în îngrijire la Centrul din Răcari. O asistentă ar fi fost cea care ar fi împrăştiat virusul.
De Laurenţiu Rădulescu la 17.04.2020, 21:33- 41 de persoane din căminul respectiv sunt infectate cu noul coronavirus.
- Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare la căminul din Răcari.
Alt cămin de bătrâni e focar de infecţie. 41 de oameni sunt bolnavi, angajaţi şi persoane aflate în îngrijire la Centrul din Răcari. O asistentă ar fi fost cea care ar fi împrăştiat virusul. Dacă infecţiile cresc de la o zi la alta, la fel şi decesele. Pe 22 martie erau raportate primele trei decese în România, iar în nicio lună, pragul de 400 a fost depăşit.
În miez de noapte, sirenele ambulanţelor trimise din Bucureşti au trezit un oraş întreg. Destinaţia salvărilor - Centrul de bătrâni din Răcari.
41 de persoane au fost depistate pozitiv cu virusul chinezesc. 32 de bătrâni şi nouă angajaţi ai centrului. Toţi au fost duşi la spitalul din Târgovişte.
Pacienţii care au rămas în această clădire, în acest centru de asistenţă socială au fost mutaţi în urmă cu câteva ore într-o clădire nouă care a fost igienizată, iar cei de la DSP au testat până acum 80 de persoane, atât beneficiari, cât şi angajaţi ai centrului.
Infecţia s-ar fi răspândit după ce o angajată a centrului a luat virusul de la soţul ei. Cum nu a prezentat simptome a continuat să vină la serviciu.
Aurelian Popa, prefectul judeţului Dâmboviţa: A fost un caz, o persoană care lucra în Bucureşti, care vineri a fost asiptomatică. S-a pozitivat în urma analizelor. Soţia lucra în centru, s-a pozitivat şi soţia.
Problema şi mai mare este legată de numărul de persoane care ar fi putut intra în contact direct cu asistenta familiei care a răspândit virusul la acest centru. Şi asta pentru că, în urmă cu aproape o săptămână, de Florii, fiul femeii, dascăl în Răcari, a împărţit mai multe ramuri de salcie oamenilor din această zonă.
Marius Caravețeanu, primar Răcari: Purta mască, purta mănuși. Acum, după ce s-a întâmplat, toți suntem nemulțumiți de acest gest. În situația în care s-a protejat pe tot parcursul ceremonialului, nu cred că vor fi probleme.
În izolare, la domiciliu, mai sunt alţi 28 de angajaţi care au şi fost testaţi.
Sorin Stoica, directorul DSP Dâmboviţa: Cei negativi bineînţeles că vor fi extraşi şi izolaţi. Lucruile sunt sub control.
În izolare ar trebui să stea şi bătrânii care au rămas în centru şi ale căror rezultate au ieşit negative. Doar că în realitate se întâmplă altceva. În timp ce reporterul Observator discuta cu primarul, o bătrână a trecut de asistenţi şi a ieşit la poartă.
Virusul a pătruns şi în Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, unde o asistentă a fost confirmată pozitiv cu SARS-COV2.
Cecilia Birău, DSP Hunedoara: Au izolat 11 cadre dintre personalul medical din această unitate care au intrat în contact direct cu doamna asistentă. Aceste persoane au fost testate, testele sunt în lucru. Sunt internate 52 de persoane, dar la persoanele internate nu sunt semne şi simptome.
Pentru că medicul de la Sanatoriu a intrat în autoizolare, la spital a fost detaşat un alt doctor.