Căminele de bătrâni și pentru persoane cu dizabilități, în continuare vulnerabile în fața coronavirusului
Când DSP îşi schimbă sediul, oamenii rămân netestaţi. Aşa s-a întamplat în cazul Căminului de bătrâni din Sectorul 4 al Capitalei. A durat două zile de la solicitarea celor de la Direcţia de Asistenţă Socială până la răspunsul DSP. Mult prea târziu.
De Andreea Milea la 27.05.2020, 00:00- 10% dintre decesele provocate de coronavirus au survenit la bătrâni din centre de specialitate.
- Aparținătorii întreprind demersurile necesare pentru a lua pacienții acasă.
DGASMB făcuse deja testarea, iar 75 de bătrâni şi angajaţi au ieşit pozitivi. Instituţia subordonată Primăriei Capitalei a decis să depună plângere penală.
O solicitare trimisă într-un moment nepotrivit a creat dispute între DSP Bucureşti şi Direcţia de Asistenţă Socială.
Cosmina Simiean, director DGASMB: Nu aveau calculatoarele funcţionale. Noi am trimis adresele, am sunat, iar ei erau în plin proces de mutare a sediilor.
Oana Nicolescu, director DSP Bucureşti: Nu e adevărat.
Un lucru este cert: solicitarea de testare la Căminul de bătrâni din Berceni a rămas fără răspuns.
Aşa că Direcţia de Asistenţă Socială a decis să îi testeze pe cont propriu.
Cosmina Simiean, director DGASMB: Primul contact pe care l-am avut cu DSP a fost abia în după-amiaza zilei de sâmbătă, pe 23. După ce toate rezultatele ieşiseră şi erau pozitive.
Iar săptămâna viitoare DGASMB va depune şi o plângere penală împotriva DSP Bucureşti. DSP neagă acuzaţiile.
Ministerul Sănătăţii face acum controale în centrele pentru vârstnici.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu avem încă un raport. Vom face o evaluare la fiecare dintre aceste centre. Nu neapărat la cele din București.
Căminul din Sectorul 4 al Capitalei a intrat de astăzi în carantină. Între timp, şase dintre bătrânii infectaţi în rezidenţa din Mogoşoaia sunt internaţi la Institutul Matei Balş din Capitală. Jumătate dintre ei sunt în stare gravă.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Ei trebuie monitorizați în permanență. Astfel de situaţii pot să ajungă în câteva ore la terapie intensivă.
Un pacient în vârstă de 41 de ani, infectat în acelaşi azil, spune că este neglijat în spital şi cere să fie transferat la Ana Aslan.
Rezident cămin Mogoșoaia: Personalul nu ştie ce să-mi facă. Sunt singur într-un salon. Dacă mi se face rău, mor aici şi n-are cine să se uite la mine.
Aşa cum prevede legea, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov testează angajaţii azilurilor din judeţ de două ori pe lună. La ultimele analize, au fost confirmate alte 17 cazuri noi de coronavirus într-un cămin din Popeşti Leodeni.
Teodor Gabriel Negulescu, directorul DSP Ilfov: Au fost recoltate 1941 de teste. În cazul în care una dintre persoanele din îngrijire a fost găsită pozitiv se testează şi rezidenţii.
De teama virusului, unii vor să îşi ia rudele acasă.
Aparţinător bătrân din rezidenţă Cluj: Sora mea este într-o rezidenţă în Cluj. Are 88 de ani. Ne este foarte teamă mai ales că este o persoană în vârstă şi are şi alte probleme de sănătate.
Un alt focar a fost descoperit la Centrul "Sfânta Maria" din Goleşti, acolo unde sunt internaţi tineri cu HIV.
Opt beneficiari şi patru angajaţi au fost testaţi pozitiv.
Adina Lascan, purtătorul de cuvânt DGSAPC Vrancea: Săptămâna trecută, o beneficiară a Centrului Sfânta Maria, Golești, a fost la un consult de specialitate pentru că prezenta ganglioni inflamați. Tot atunci au fost recoltate probe pentru covid, probe care au ieșit pozitive. Ulterior fiind testați toți beneficiarii din acest centru.
În prezent, în România sunt peste 4.000 de cămine publice pentru vârstnici şi peste 18.000 de centre private. Din totalul deceselor cauzate de coronavirus în ţara noastră, aproximativ 10% provin din astfel de centre pentru vârstnici sau persoane adulte cu dizabilități.
Principalele județe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistență socială sunt Suceava, Galați, Neamț, Arad și Hunedoara.