Campionatul Naţional al câinilor de salvare. Zeci de câini şi-au demonstrat calităţile de salvatori | Video
Nu o dată au demonstrat că sunt capabili de mai mult curaj şi dăruire decât oamenii. Sunt cei mai buni prieteni ai multora dintre noi, iar dacă sunt antrenaţi, pot chiar să ne salveze viaţa. Câinii specializaţi în găsirea victimelor printre dărâmături sau în locuri periculoase se întrec zilele acestea la Craiova la campionatul naţional al căţeilor de salvare.
De Cristina Oprea la 04.10.2020, 00:25- Cei mai buni câini au scos timpi record
- Concurenţii se pregătesc de şase luni
Aşa începe proba de căutare în pădure. 10 minute au la dispoziţie câinii să găsească victima. Când au ajuns la locul unde se află persoana în pericol, latră pentru a da semnalul.
Cei mai buni câini scot timpi record. Aron a găsit persoana căutată în doar două minute. A venit tocmai din Timişoara ca să demonstreze ce poate.
Reporter: "De cât timp vă pregătiţi pentru proba asta?"
Marinel Milea, concurent: "De şase luni"
Reporter: "Sunteţi mândru de căţelul dumneavoastră?"
Marinel Milea, concurent: "Sunt foarte mândru. Am fost în misiuni şi sunt bucuros şi abia aştept să fac misiuni reale cu câinele meu"
28 de căţei s-au adunat la Craiova pentru a se întrece în abilităţi de salvare. Juniorii de astăzi aspiră la un loc în echipa naţională, iar câinii ca Aron care şi-au însoţit stăpânii şi alte patrupede în misiuni reale, au deja experienţă. Alţii au venit ca să afle unde mai trebuie să lucreze.
Arbitru: "Foarte emotiv tu, câinele încă este jucăuş, se vede că eşti la primul examen. Astăzi ai un satisfăcător"
Fiecare căţel are o poveste diferită.
Standup Cristina Oprea, corespondent Observator: "Piri este un metis adoptat care a ajuns sa facă performanţă după 4 ani de antrenament. Este gata oricând să meargă în misiuni reale și sa salveze vieți. Povestea ei este o lecție pentru oricine crede că e nevoie de un câine de rasă pentru a fi pregătit și educat pentru astfel de evenimente"
Liviu Ionescu, antrenor şi evaluator canin: "Se dedică total, emoţional, eduicaţional, nu mai contează nimic altceva. Uşor, uşor, fără să îşi dea seama, de la aspectul de voluntar, de joacă, de curiozitate trec să devină nişte oameni care îşi doresc să salveze vieţi fapt pentru care se începe şi în România să se treacă de la ideea că a avea un câine de salvare, nu mai este doar o chinologie sportivă, este o necesitate socială"
România este în urma altor ţări când vine vorba de numărul căinilor antrenaţi să salveze vieţi. Doar 40 sunt în echipa naţională, de zece ori mai puţini decât în Italia, de exemplu. 7 dintre campioni au participat acum la competiţia din Craiova. Lotul naţional al câinilor de salvare pregătiţi de voluntari a câştigat de două ori locul doi în cea mai importantă competiţie internaţională de profil.