Antena LIVE

Curs valutar

Când și de ce trebuie făcută aerisirea caloriferelor

Pe timp de iarnă, este un adevărat chin să ai probleme cu încălzirea. Tocmai din acest motiv, una dintre cele mai importante soluţii la care poţi recurge pentru a avea căldură în locuinţă, este să îţi aeriseşti caloriferele. Operaţiunea este deosebit de simplă şi se recomandă efectuarea ei periodic.

De la 06.10.2023, 11:32
WhatsApp
Când se face aerisirea caloriferelor Arhivă Observator

Se apropie momentul în care vom avea nevoie să repornim căldura în locuințe. Este bine ca, înainte de a fi nevoiți să încălziți casa, să verificați dacă instalația de căldură funcționează bine și dacă e necesar să faceți o aerisire calorifer. Această acțiune este necesară în momentul în care observați că radiatoarele nu se mai încălzesc așa cum trebuie.

Când și de ce trebuie făcută aerisirea caloriferelor

De regulă, aerisirea caloriferelor trebuie făcută anual înainte de sezonul rece, la câteva zile după ce instalația de încălzire a fost a fost pornita, dacă este vorba de sisteme proprii de încălzire. În cazul caloriferelor racordate la sistemul de termoficare centralizat, aerisirea caloriferelor se poate face în momentul încărcării sistemului cu agent, când au loc probe la sistemul de încălzire.

Totuși, aerisirea caloriferelor poate fi efectuată și mai târziu sau la nevoie, atunci când apar semne că acestea nu mai funcționează corespunzător:

Pe acelaşi subiect

În afară de faptul că aerisirea caloriferelor ajută la buna funcționare a acestora, unul dintre principalele beneficii este legat de utilitatea economică. Mai exact, dacă există probleme și caloriferul nu se încălzește uniform, atunci acesta va trebui să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile, iar factura la utilități va crește. Odată ce acestea au fost aerisite, agentul termic va circula prin tot caloriferul și încăperile se vor încălzi rapid.

Cum se aerisesc caloriferele din fontă, oțel sau aluminiu

Aerisirea se face indiferent de tipul materialelor din care sunt confecționate caloriferele, fie că sunt din fontă, oțel sau aluminiu. Acestea au același principiu de funcționare, iar dacă au fost efectuate reparații sau se apropie sezonul rece, aerisirea este absolut necesară. Trebuie menționat că există totuși mai multe tipuri de aerisire a caloriferelor în funcție de instalațiile de încălzire la care sunt conectate acestea, cu centrală termică individuală, sistem de încăzlire centralizat și fără aerisitor.

Cum aerisești caloriferele cu centrală termică proprie

Aerisirea caloriferelor se face cu centrala oprită. Urmează oprirea robineţilor tur şi retur. Începe cu cel tur, adică cel superior. Vei face asta ca să nu crească presiunea în calorifer. Apoi opreşte robinetul de retur, adica cel inferior. Astfel ai oprit alimentarea cu apă. În cazul robineţilor cu cap termostat, urmăreşte gradaţia pentru a-i opri. 

Pune sub calorifer, adica sub aerisitor, un vas pentru colectarea apei şi apoi deschide robinetul de aerisire cu cheia sau şurubelniţa. Apa va ieşi din calorifer, împreună cu aerul şi va curge întrerupt din această cauză. Apoi, deschide treptat şi robinetul de retur, pentru a elibera presiunea. Când apa curge lin, înseamnă că aerul a fost eliminat în întregime. Urmează să închizi robinetul de aerisire pentru a echilibra presiunea. La final deschide şi robinetul de tur la maximum. 

Pentru etapa de testare trebuie să dai drumul din nou la centrală. Verifică dacă există scurgeri şi dacă acum caloriferele se încălzesc în mod uniform. Când centrala este oprită, presiunea din instalaţie trebuie să fie de 1,5 bari. 

Cum aerisești caloriferele de la sistemul de încălzire centralizat

În cazul în care caloriferele tale sunt legate la un sistem de încălzire centralizat, ai doua variante prin care le poţi aerisi. Fie rogi administratorul sau responsabilul de la bloc să deschidă robineţii de la capătul coloanei, fie faci o solicitare către furnizorul de agent termic. În al doilea caz vei suporta şi costurile aferente. 

Cum aerisești caloriferele fără aerisitor

Există și situații când, în cazul caloriferelor care sunt legate la sistemul de încălzire centralizat, să nu existe aerisitor, cum sunt caloriferele vechi, din fontă. Și în cazul acesta trebuie făcută o solicitare la furnizorul de agent termic și administrație, însă costurile sunt destul de mari. Chiar dacă procedura este asemănătoare cu cea detaliată mai sus, consumul de apă este ridicat.

Totuși, dacă este vorba de un singur calorifer care nu se încălzește uniform, poți apela la următoarea soluție. Înfășoară o cârpă în jurul piuliței olandeze și slăbește-o. Cârpa va colecta apa care este evacuată din calorifer. Odată ce iese aerul, poți strânge la loc piulița.

Aerisirea caloriferelor este operațiunea care nu doar că ajută la buna funcționare a sistemului de încălzire, ci și la obținerea unui randament mai bun. Cu alte cuvinte, caloriferele aerisite consumă mai puțin, iar costurile pentru încălzirea locuinței scad. Iar dacă sunt aerisite în mod constant, crește și durata de viață a acestora.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

caldura iarna calorifere aerisire calorifere
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024