Antena Meniu Search
x

Video "Nu aş vrea să dea drumul la căldură, noi trăim dintr-o pensie". De teama facturilor, bucureştenii preferă să stea cu caloriferele închise în această iarnă

Iarna bate la uşă, dar şi în ţevile încă reci ale caloriferelor din Capitală. Temperaturile au scăzut pe timpul nopţii, aşa că Termoenergetica începe peste câteva ore probele la cald, ceea ce înseamnă că primii stropi de apă fierbinte ar trebui să ajungă în calorifere puţin după miezul nopţii. Doar că mulţi bucureşteni vor mai avea de aşteptat: în reţea sunt în continuare avarii, iar multe asociaţii de proprietari nu vor să deschidă robineţii de teama facturilor. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 18.10.2022, 19:43

Vezi și

George Nicula, şef secţie Termoenergetica: Avem intrarea agentului termic primar care vine de la CET, în aceste aparate se prepară apa pentru încălzirea locuinţelor. Vanele de pe schimbătoarele de căldură vor fi deschise, vor fi puse în funcţiune pompele şi odată cu aceste manevre agentul termic va pleca către locatari. 

Asta ar trebui să se întâmple în această seară în toate cele peste 1000 de puncte termice din Bucureşti. În teorie, toţi cei racordaţi la sistemul public de termoficare ar trebui să aibă caloriferele ceva mai calde. În practică, mai e mult până departe. Unii ar vrea căldură, dar au parte de avarii. Alţii ar prefera să mai ţină caloriferele închise, de teama facturilor. 

"Chiar nu aş vrea să dea drumul pentru că noi trăim dintr-o pensie", spune un locatar. 

Locatar: Eu am toată ziua soare. Şi noaptea, să ştiţi că dorm cu o pilotă, foarte subţire. 

Pe acelaşi subiect

Va fi întreţinerea prea mare şi atunci timpul să fie mai scurt, lunile în care plătim întreţinerea mare. E suportabil în casă. 

Teama oamenilor nu este nejustificată, în condiţiile în care, faţă de anul trecut, preţul gigacaloriei s-a dublat. Mai greu e pentru cei care stau în blocuri nereabilitate. Fără căldură nu prea se poate. 

Stau cu capotul şi cu vestă şi cu... de toate. Facem ce facem şi trebuie să le plătim. 

Chiar dacă vecinii se pun de acord, rămâne problema ţevilor sensibile. Există conducte vechi şi de 60 de ani, aşa că manevrele făcute de Termoenergetica trebuie să fie delicate, iar presiunea scăzută, ca să nu distrugă şi puţinul care a mai rămas. Aşa că încărcarea se va face aproape cu picătura şi va dura cam o săptămână, ca să ajungă la toată lumea. 

Claudiu Creţu, administrator Termoenergetica: Realist, din experienţa ultimilor ani, nu este posibil ca din prima noapte, de la prima manevră tehnică, să ajungă în toate apartamentele. 

În prezent, din aproape 10.000 de blocuri racordate la reţeaua publică, 1360 nu au deloc apă caldă. Cele mai mari probleme sunt în sectorul 5, acolo unde aproape 700 de blocuri nu sunt alimentate. Alte peste 200 de blocuri sunt în aceeaşi situaţie în sectorul 2. Norocoşii sunt bucureştenii din sectorul 4, unde acum n-ar fi nicio avarie anunţată. 

Claudiu Creţu, administrator Termoenergetica: Fiecare an ne-a arătat că toate aceste perioade tranzitorii, cu multe manevre tehnice, aduc şi avarii. Vom vedea cum va fi în acest an.  

Există soluţii şi pentru cei care n-au căldură din sistem şi nici nu pot sta în frig. Doar că nu-s pentru toate buzunarele. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Un astfel de calorifer electric, setat la maxim, consumă cam 2200 de watti. Asta înseamnă că dacă el este folosit să spunem, timp de o săptămână, doar noaptea, vorbim despre un consum total de peste 120 de kilowatti. Iar dacă o familie, spre exemplu, alege să folosească două astfel de aparate, timp de două săptămâni, până când vecinii îşi dau acordul pentru a începe furnizarea de agent termic de la Termoenergetica, atunci putem vorbi chiar şi de un consum de 500kw. 

Asta înseamnă că, pentru două calorifere, ţinute în priză doar noaptea, timp de două săptămâni, factura la energie electrică poate să crească chiar şi cu o mie de lei, în funcţie de preţul din contract. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » "Nu aş vrea să dea drumul la căldură, noi trăim dintr-o pensie". De teama facturilor, bucureştenii preferă să stea cu caloriferele închise în această iarnă