Antena Meniu Search
x

Video Preţul uriaş plătit de români ca să îngheţe în case. Facturi duble, degeaba: "Caloriferele sunt beton, apă nu este"

Deşi cât a fost frig afară bucureştenii n-au prea avut bucuria unor calorifere calde, facturile n-au ţinut cont de asta. Oamenii s-au trezit că au de dat sute de lei pentru perioade în care au stat cu trei rânduri de haine pe ei în case. Administratorii de blocuri par şi mai îngroziţi de facturile care ar urma să vină în ianuarie şi se tem că vor fi mulţi care nu-şi vor mai plăti întreţinerea.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 04.01.2023, 07:52

Vezi și

"Aici e puţin cald, dar mai jos e călâi. L-am închis pe ăla din bucătărie ca să facă faţă ăsta", arată o femeie. Şi aşa a fost toată iarna. "În noaptea de Revelion şi nici acum la mine nu există căldură. Caloriferele sunt beton, apă nu este. Am răcit din cauza asta, am zis că vine mai fiartă şi a venit mai rece", povesteşte o femeie.

Facturile au crescut: fără căldură, dar cu întreţinere mare

Fiori reci vin şi de la facturi, nu doar de la calorifere. "Întreţinerea oricum m-am uitat că e undeva la 400 de lei şi vă daţi seama că nu merită de nicio culoare. E mai mare, bănuiesc cu vreo sută de lei faţă de iarna trecută", spune o româncă. "Dacă în noiembrie 2021 pentru un apartament cu 2 camere plăteam doar pe factura la caldură, în medie, 250 de lei, în noiembrie 2022 costurile pentru acelaşi apartament au crescut cu cel puţin 100 de lei", spune Cosmina Balint, reporter Observator.

Administratorii de blocuri aşteaptă cu groază factura din această lună. Se tem că oamenii nu vor mai avea cu ce să le plătească. "Sunt nişte preţuri considerabile. Facturile pe luna noiembrie au venit de circa 10.000 de lei pe scară. Dacă am împărţi la o scară cum este a mea cu 88 de apartamente, asta înseamnă că va fi în jur de 113 lei numai căldura", mărturiseşte Mircea Paraschiv, administrator de bloc. "În ianuarie anul trecut, când era zăpadă, nu am avut mai mult de 5.000 factură. Acum e dublă", adaugă el.

Pe acelaşi subiect

Avarii în Bucureşti. Blocuri fără căldură şi apă caldă

Iar avarii apar în fiecare zi, chiar dacă ieri, spre exemplu, aplicaţia Termoalert arăta că starea sistemului este bună şi că niciun imobil nu este afectat. "Sunt în mai multe zone ale Bucureştiului. Avem o avarie în zona Mărăşeşti care afectează inclusiv zona Unirii. Totodată, punctual avem o avarie în zona Iancului-Obor şi una în zona Piaţa Victoriei", a declarat Claudiu Creţu, reprezentant Termoenergetica.

În prezent, în 3% din blocurile din Capitală nu se dă căldură din cauza avariilor la sistemul de termoficare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Preţul uriaş plătit de români ca să îngheţe în case. Facturi duble, degeaba: "Caloriferele sunt beton, apă nu este"