Capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia, va fi reabilitată
Capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia, va fi reabilitată. Mai multe construcţii antice, printre care părţi din incinta sacră şi zidurile fortificaţiei, inclusiv porţile de intrare în sit, vor intra într-un amplu proces de revitalizare şi conservare.
De Redactia Observator la 07.10.2020, 17:10- Mai multe îmbunătăţiri şi modernizări vor fi aduse sitului.
- Informaţiile despre viaţa dacilor vor fi accesibile turiştilor.
Administraţia sitului a primit cu bucurie vestea semnării contractului, mai ales că proiectul a fost depus în urmă cu un an, pentru finanţare prin fonduri norvegiene. Cu ajutorul acestor bani părţi importante din fosta capitală a dacilor vor fi restaurate.
Raluca Oană, inspector de specialitate-Administraţia Sarmizegetusa Regia: Se va interveni în ceea ce priveşte zidul de fortificaţie militară. Se va interveni şi asupra zonei sacre, tocmai pentru a crea un cadru care să pună în valoare cultural, din punct de vedere cultural acest obiectiv istoric.
Mai multe îmbunătăţiri şi modernizări vor fi aduse sitului. Iar informaţiile despre viaţa dacilor vor fi accesibile turiştilor cu ajutorul unei platforme digitale.
Mircea Bobora, presedinte- Consiliul Judetean Hunedoara: Parte de prezentare pe ecrane a obiceiurilor dacice şi a sitului în general. Şi în acelaşi timp, lucrăm, avem şi un proiect pe fonduri europene pentru Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Sarmisegetuza Regia, monument UNESCO, se afla de mult într-o stare avansată de degradare. În anumite locuri, zidurile sunt sprijinite cu stâlpi de lemn, iar terasele au început să alunece anii trecuţi dupa ploile abundente.
Angelica Bălos, consilier –Directia Judeteana de Cultură Hunedoara: În 2008 am prezentat la Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice situaţia dezastruoasă a acestui zid care se dărână singur, dacă nu se intervine ca să fie conservat şi restaurat.
Sarmizegetusa Regia a fost capitala dacilor în timpul domniei lui Decebal și era considerata cel mai important centru militar, religios și politic, înainte de razboaiele cu Imperiul Roman.
A fost nucleul sistemului defensiv strategic format din cele șase cetăţi dacice din Muntii Orăştiei, toate incluse în patrimoniul UNESCO.