Carantină și revoltă în judeţele Argeş şi Arad, din cauza noilor restricții
O localitate iese de sub carantină, alte şase abia intră. Este vorba despre comune şi sate din judeţele Argeş şi Arad, acolo unde numărul îmbonăvirilor a explodat în ultimele zile. Decizia a stârnit revolta printre localnicii care nu cred în existenţa virusului. Printre ei, chiar şi un primar. Edilul a spus că el nu vede virusul. "nici pe garduri, nici în curţile oamenilor."
De Redactia Observator la 02.08.2020, 01:37Dârmâneşti şi Bălileşti. Două comune, 12 sate, aproape opt mii de locuitori. Deşi iniţial, localităţile din Argeş trebuiau să intre în carantină începând cu ora 19, măsura a fost aplicată mai devreme. Dimineaţă, oamenii s-au trezit blocaţi, sub paza poliţiştilor şi a jandarmilor. La ieşirile din comune, a început revolta.
Dar cifrele nu-i sperie pe localnici. Puţini sunt cei care cred în existenţa virusului. Nici măcar primarii nu iau în serios carantina.
În marea de nepăsare, o pensionară, fost cadru didactic, s-a baricadat în curte. Încă de la începutul pandemiei, a încercat să-şi convigă vecinii că virusul este printre noi şi poate ucide.
În Arad, patru localităţi din două comune au fost închise. Gurahonţ, Bonţeşti, Seleuş şi Moroda sunt zone interzise pentru următoarele două săptămâni. 90 de oameni au fost testaţi pozitiv dintr-o populaţie de 7 mii de locuitori. Printre ei, şi primarul şi viceprimarul din Seleuş.
În schimb, localitatea Cartojani din Giurgiu a ieşit de sub carantină la ora 17, cu şase zile mai devreme. Decizia a venit ca o sărbătoare pentru localnici.
În România, mai sunt în carantină alte trei sate din Timiş, oraşul Făget şi localitatea Gornet din Prahova. De altfel, Gornet este prima localiate din ţară care dă statul în judecată după ce s-a impus carantina şi cere despăgubiri de 4 milioane de euro. Autorităţile locale cred că decizia a fost doar un joc politic.