Cozi la medicii de familie, din cauza procedurii de dezinfectare a cardurilor de sănătate
Cardurile de sănătate sunt, din nou, obligatorii în cabinetele medicilor de familie. Însă, în contextul pandemiei, acestea sunt considerate de medici posibile surse de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel, timpul de aşteptare la cabinete se măreşte, din pricina procedurii de dezinfectare a cardurilor.
De Redactia Observator la 24.10.2020, 10:29- Dezinfectarea cardurilor, obligatorie în pandemie, mărește cozile la cabinete
- Medicii preferă să ia toate măsurile necesare pentru a evita răspândirea SARS-CoV-2
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observatorul orei 19
De la începutul lunii octombrie nu mai poţi lua reţetă de la medicul de familie fără să prezinţi cardul de sănătate.
La Piteşti, 20 de oameni aşteaptă la uşa celui mai mare dispensar din oraş. Din cauza pandemiei, sunt nevoiţi să aştepte afară, iar acum, din aceeaşi cauză, aşteptarea lor se prelungeşte prin timpul de dezinfectare a cardurilor.
Medicii subliniază că oamenii poartă cardurile, de obicei, în portofel, alături de bani – alte potenţiale surse de infectare.
Dr. Mariana Boșneag, medic de familie: Dacă e să ne luăm după ce afirmă ceilalţi, pe plastic coronavirusul poate rezista 28 de ore.
Telemedicina, o soluție doar în anumite cazuri
Telemedicina, alternativa folosită din timpul stării de urgenţă şi până acum, mai poate fi folosită doar în cazul unor anumite afecţiuni, sau dacă pacienţii sunt izolaţi în alte zone ori nu se pot deplasa de la locuinţă.
Reporter: Pentru pacienţii cărora le trimiteţi pe telefonul mobil înţeleg de la dumneavoastră că, dacă nu introduceţi cardul de sănătate în cititor, medicul nu este plătit.
Dr. Mariana Boșneag, medic de familie: Da şi nu. Ca să fiu sinceră, este plătit. Numai că pe această plată convorbirea telefonică trebuie să dureze în jur de 15-20 de minute. Noi trebuie să o înregistrăm ca convorbire telefonică, în acelaşi timp te mai sună două telefoane.
Aceeaşi poveste şi în Bistriţa-Năsăud. Şi în cabinetele de aici există riscul creşterii timpului de aşteptare. Dar medicii preferă să ia toate măsurile necesare pentru a înlătura orice posibile sursă de infectare cu noul coronavirus.
Dr. Daniel Kiss, medic de familie: Sunt nişte timpi morţi în care am putea să consultăm pacientul în aproximativ cinci minute şi să-i dăm drumul.
O creştere a timpilor de aşteptare la cabinet este cu atât mai grea, cu cât iarna se apropie, iar în contextul pandemiei pacienţii sunt nevoiţi să aştepte afară.