Carnea la ofertă e PERICOL în farfurie
Ca să nu piardă nimic, comercianţii vând de Revelion carnea rămasă de la Crăciun. Reporterii Observator au colindat pieţele cu o cameră ascunsă.
De Redactia Observator la 30.12.2013, 20:15- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cârnaţii sunt vizibil ieşiţi din termen, iar unele produse, chiar mucegăite. Chiar şi aşa, negustorii jură că nu reprezintă niciun pericol. Iar unii cumpără pentru că produsele au un preţ bun.
Specialiştii avertizează însă: masa ieftină ne poate trimite la spital. La fel şi băutura contrafăcută, care se bucură de mare succes în pieţe şi târguri.
CAMERA ASCUNSĂ
Reporter: Ce sunt astea albastre, şefule?
Comerciant: Păi, se spală şi... de la mănuşile mele cred!
Mucegaiul n-are însă legătură cu mănuşile. Carnea e veche, se vede cu ochiul liber. Dar negustorul nu vrea să recunoască sub nicio formă.
Încearcă să ne convingă că ceea ce vinde el se spală. Şi apoi e numai bun de pus pe masa de Revelion.
Reporter: Nu sunt vechi?
Comerciant: Vechi?
Reporter: Te întreb.
Comerciant: Așa trebuie. Din cauza sării.
Scuze se găsesc. Aspectul ciudat al cărnii şi al produselor din carne e justificat rapid.
Sarea, frigul sau condimentele ar fi responsabile pentru deteriorare. În niciun caz. termenul.
Iar dacă clientul nu e suficient de naiv încât să şi cumpere produsele vechi, atunci este rapid luat peste picior de comercianţi.
Reporter: Cârnaţii ăştia sunt afumaţi?
Comerciant: Nu, sunt proaspeţi!
Reporter: Sunt de porc?
Comerciant: De porc!
Reporter: Cam negri!
Comerciant: Dacă veneaţi mai devreme vă dădeam prăjiţi.
Fiecare caută bucate care mai de care mai proaspete pentru masa de Revelion. Numai că nu tot ce vând comercianţii este bun de mâncat. De asta s-au convins şi inspectorii de la OPc în urma unui control.
Principalele abateri sunt semnele organoleptice necorespunzătoare pentru produsele alimentare, produse care se comercializau în afara datei durabilităţii minimale, cum îi spunem noi, termen de valabilitate. Ambalajul produselor prezenta semne de deteriorare, a declarat Mirona Daia, director în cadrul ANPC.
Au fost oprite de la vânzare mai bine de zece tone de produse din carne şi s-au dat amenzi de aproape un milion şi jumătate de lei. În cazul băuturilor, neregulile sunt şi mai multe. În pieţe şi târguri, băuturile contrafăcute sunt adevărate chilipiruri.
Specialiştii ne avertizează că băuturile alcoolice produse în dispozitive improvizate pot provoca de la probleme digestive, până la probleme cu vederea şi chiar moartea, în cazul cantităţilor ridicate.
Alcoolul folosit pentru fabricarea lor este de cea mai proastă calitate.