Casa Breslelor, un nou muzeu la Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor ar putea câştiga şi mai mulţi turişti! Asta datorită unui nou muzeu, care le prezintă doritorilor meseriile de demult alte românilor. Oamenii pot afla cum se făceau în trecut scuturi, arme, cămăşi ori încălţăminte.
De Redactia Observator la 05.02.2019, 19:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Castelul Corvinilor ar putea câştiga şi mai mulţi turişti! Asta datorită unui nou muzeu, care le prezintă doritorilor meseriile de demult alte românilor. Oamenii pot afla cum se făceau în trecut scuturi, arme, cămăşi ori încălţăminte. Fiecare îndeletnicire are o încăpere specială, în cadrul unei aşa-numite Case a Breslelor.
După ce suntem poftiţi în Casa Breslelor, învăţăm din ce trăiau românii în trecut. Facem prima oprire la atelierul de încălţăminte.
DANIEL ŞERBAN, hatman Castelul Corvinilor: Normal că se lucra doar în piele, nu ca acum în muşama şi alte elemente, după documente oamenii aveau fel de fel de încălţări, începând de la opinci, până la botine şi cizme. Anumiţi muncitori erau plătiţi şi în piele ca să-şi facă încălţări.
Poposim apoi în încăperile dedicate cojocarilor, ţesătorilor sau tăbăcarilor.
IOAN BODOCHI, director al Muzeului de Istorie, Arheologie şi Etnografie Hunedoara: Primele bresle sunt atestate de pe vremea lui Matia Corvin. Au funcţionat până în perioada interbelică, chiar şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La începutul breslelor, undeva în secolul al 17, Hunedoara era doar un târg. Cu câteva drumuri şi câteva sute de case. Toată activitatea oamenilor se învârtea practic în jurul Castelului Corvinilor, acolo unde trăiau şi munceau 100 dintre ei.
În preajma castelului, fierarii şi morarii încercau şi ei să îşi câştige existenţa. Totuşi nu aveau atâtea avantaje ca cei uniţi în bresle.
Acum, turişti din întreaga lume sosesc la muzeu, să afle măcar o fărâmă din istoria meşteşugurilor româneşti.
MARGARETA DUDUIE, Casa Breslelor: Solicită să le arătăm care este modul de lucru, cum se foloseşte suveica, şi cum se folosesc aceste componente ale războiului.
Casa Breslelor este un proiect finanţat de Norvegia, în valoare de un milion de euro. Muzeul este amenajat în curtea exerioară a Castelului Corvinilor, iar turiştii îl pot vizita doar pe baza biletului de intrare la castel.