Casa Poporului nu exista in acte!
Casa Poporului, mandria romanilor, nu exista! In acte. La douazeci si trei de ani de la revolutie, a doua cladire ca marime din lume nu a fost intabulata
De Redactia Observator la 15.08.2013, 20:26Casa Poporului se intinde pe 330.000 de metri patrati si e facuta din 700.000 de tone de otel si 900.000 de metri cubi de lemn. A intrat de trei ori in cartea recordurilor: cel mai mare imobil civil administrativ, cea mai grea constructie si cea mai scumpa cladire administrativa. Nu a intrat, insa, in cartea funciara. In acte, Casa Poporului nu exista.
"In ultimii ani de zile, nimeni nu a avut curajul sa inceapa procedurile pentru receptia Palatului Parlamentului, sa ne ducem s-o intabulam, dupa aceea m-as duce si as inscrie-o in patrimoniul UNESCO pentru ca este unica in lume", a declarat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. "Aceasta casa nu e terminata si sunt din ce in ce mai putine lucrari pentru ca noi de 15 ani tot lucram", a adaugat arhitectul Casei Poporului, Anca Petrescu.
Daca Palatul Parlamentului nu e terminat, atunci nu poate fi receptionat. O comisie trebuie sa constate ca imobilul este functional. Desi, asta nu s-a intamplat, de 20 de ani, in Casa Poporului, isi au sediul mai multe institutii printre care si Parlamentul nostru. "Suntem intr-un caz ciudat pentru ca autorizatia a fost emisa in 1990. Dupa receptie, la terminarea lucrarilor, se poate intabula sau este obilgatoriu sa se intabuleze cladirea", a mentionat arhitectul-sef al cladirii, Gheorghe Patrascu.
Pana atunci, insa, Palatul Parlamentului este o gaura in bugetul de stat. Intr-un an, consuma curent cat orasul Pitesti. Peste 16 milioane de KWH si 20.000 de gicalorii. Asta inseamna peste trei milioane de euro doar pe energie. Banca Europeana a anuntat ca ne-ar finanta pentru programul Parlamentul Verde, dar asta de abia dupa ce Casa Poporului va fi intabulata.
Mai grav este faptul ca nici imobilul si niciunul dintre obiectele dinauntru nu au putut fi asigurate. Daca s-ar intampla ceva, atunci statul ar pierde peste trei miliarde de euro.
Sute de candelabre de cristal, tablouri autentice si mobila de colectie, toate sunt neasigurate. Conducerea Camerei Deputatilor a anuntat ca a inceput procedura de receptie a cladirii. Nimeni nu poate spune, insa, cand va fi inregistrata si in acte Casa Poporului.