Castelul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, redeschis publicului
Castelul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa sau Bijuteria Moldovei, cum mai este denumit, şi-a redeschis porţile pentru vizitatori după câteva luni de pauză. Turiştii se pot bucura din nou de frumuseţea şi liniştea locului, dar mai ales de poveştile şi legendele castelului de lângă Iaşi.
De Clara Mihociu la 28.06.2020, 01:22- Peste 70% din mobilier e original.
- Biletul costă 16 lei pentru adulţi.
După ce trec pragul castelului de la Rugionoasa, vizitatorii sunt întâmpinaţi chiar de... Alexandru Ioan Cuza. Deşi poartă numele domnitorului, puţini ştiu că, în realitate, soţia sa, Elena Doamna, a fost cea care şi-a pus amprenta asupra locului.
Simona Hărmănescu, muzeograf: Avem multe piese ce au aparținut doamnei Elena Cuza ilustrative pentru aceasta perioada, inclusiv secretarul de lemn de trandafir unde doamna Elena isi scria coresponenta catre mama sa Catinca Rosetti.
Aproximativ 70 la sută din mobilierul pe care îl găsim acum in castel este cel original comandat și ales in mod special de de Elena Cuza de la Paris. Până și veselă este aceea folosita de A I Cuza si sotia sa in timpul pe care l-au petrecut aici.
Castelul, aflat la 60 de kilometri de Iaşi, a trecut însă prin perioade dificile. În timpul Primului Război Mondial a fost bombardat. A fost refăcut între anii 1969 şi 1979, iar în perioada 2008-2013 a trecut printr-o nouă renovare. Acum liniştea şi frumuseţea locului atrag an de an zeci de mii de turişti din toată ţara.
“Păcat ca e situatia asta, că banuiesc ca era aglomerat. E minunat”, exclamă un turist.
Regulile de protecţie împotriva noului coronavirus se păstrează şi aici.
Simona Harmanescu, muzeograf: Vizitatorul are obligativitatea de a purta masca la intrare in muzeu. Intrarea se face pe usa principala, iar iesirea se va face pe alt traseu.
Preţul unui bilet este de 16 lei pentru adulţi şi opt lei pentru copii.