Castel din Munţii Apuseni, scos la vânzare de aproape un deceniu, dar nu are cumpărători
Ce nu se vinde, cade în paragină. Este scenariul scris parcă pentru tot mai multe obiective din România, multe dintre ele - de patrimoniu.
De Redactia Observator la 02.03.2019, 11:18Ce nu se vinde, cade în paragină. Este scenariul scris parcă pentru tot mai multe obiective din România, multe dintre ele - de patrimoniu. Vorbim de castelul din Zlatna, o construcţie interbelică impresionantă din Munţii Apuseni, naţionalizată în anii comunismului şi cumpărată după revoluţie de un investitor italian. Planurile iniţiale de a transforma structura într-un hotel au picat odată cu criza economică de la finalul deceniului trecut, iar de atunci proprietarul se chinuie să vândă. Nimeni nu pare însă interesat de bijuteria arhitectonică al cărei preţ, în timp, s-a înjumătăţit.
Construcţia este ridicată în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească.
Liviu Zgârciu muzeograf al Muzeului Naţional de Istorie Alba Iulia: A fost ridicat între anii 1936-1939 de căte Ion Gigurtu, un politician interbelic. În momentul în care a început construcţia castelului Ion Gigurtu era directorul general al societăţii Mica, cea mai importantă societate de exploatare a aurului.
După ce a fost folosit ca reşedinţă de vară de familia Gigurtu, clădirea a devenit şcoală pentru copiii din satul Izvorul Ampoiului. Dar celebritatea castelului se datorează şi faptului că Sergiu Nicolaescu a turnat mai multe scene aici.
Liviu Zgârciu muzeograf al Muzeului Naţional de Istorie Alba Iulia: La jumătatea anilor 80 Sergiu Nicolaescu filmează aici "Noi, cei din linia întâi", moment în care castelul este incendiat. Istoria tristă a castelului poate fi legată şi de istoria tristă a familiei Gigurtu, Ion Gigurtu va fi arestat şi va muri în închisorile comuniste.
O istorie care nu pare să aibă un final fericit. După revoluţie, castelul a fost cumpărat de un investitor de la Consiliul Judeţean Alba pentru suma de 400.000 de lei, cu intenţia de a-l transforma în hotel. Însă, criza imobiliară a schimbat singura şansă pe care monumentul o mai avea în faţa timpului.
Actualul proprietar încearcă să îl vândă de mai bine de nouă ani şi acum a apelat la o casă de licitaţii specializată. Cu un preţ de pornire de 295.000 de euro, valoarea sa a scăzut la jumătate faţă de cea estimată iniţial de proprietar iniţial. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafaţă construită de aproape 1.400 de metri pătraţi şi 19 camere.