Caviar braconat din Deltă pentru bogați
Aurul Deltei, caviarul, îi îmbogăţeşte pe braconieri. Peste 400 de poliţiştii au făcut astăzi 48 de percheziţii şi au scos la iveală o reţea care se ocupă cu braconarea sturionilor din apele Dunării
De Redactia Observator la 16.05.2014, 19:51Aurul Deltei, caviarul, îi îmbogăţeşte pe braconieri. Peste 400 de poliţiştii au făcut astăzi 48 de percheziţii şi au scos la iveală o reţea care se ocupă cu braconarea sturionilor din apele Dunării
Mafia Dunării a intrat în atenţia poliţiştilor la sfârşitul anului 2012. La şase ani după ce Uniunea Europeană a interzis României pescuitul la morun, cegă, păstrugă şi nisetru, cele patru specii protejate de sturioni din apele Dunării. Măsura era menită să permite repopularea şi perpetuarea speciei. Poliţiştii au mers pe urmele filierelor care pescuiesc ilegal sturionii din apele Dunării. Filiere care fac averi fabuloase din icrele negre. Acum doi ani, şi reporterii "În premieră", le-au luat urma.
400 de poliţiştii au făcut 48 de percheziţii în Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Constanţa şi Bucureşti. Au găsit cantităţi uriaşe de ustensile folosite pentru braconaj. A fost nevoie de patru camioane pentru a fi încărcate.
Un singur kilogram de icre negre se vinde pe piaţa neagră cu 2.000 de lei. La prima mână. Cu acte, icrele se vând cu 1.200 de euro pe kilogram. Preţul creşte atât de mult încât un kilogram de caviar românesc ajunge să fie comercializat în Occident cu până la 35.000 de euro.
Piaţa nu duce lipsă nici de cumpărători. Poliţiştii au făcut controale în şase restaurante din Cartierul Francez şi Herăstrău. Unii patroni comandau peştele direct de la braconieri. Poliţiştii au găsit în frigidere sturioni mai mari de un metru, care nu puteau să provină dintr-o crescătorie.
Verificările îi vizează şi pe cei care cresc sturioni. Printre ei şi un om de afaceri care a câştigat mai mulţi ani la rând licitaţia pentru repopulare Dunării cu speciile protejate de lege.