Antena LIVE

Curs valutar

Ce poţi mânca de post. Idei pentru cei care respectă postul

A început postul Sfintei Mării. Ca în fiecare an, creștinii intră în postul Sfintei Marii la data de 1 august. Anul acesta, postul a început într-o zi de marți. Înainte de sărbătoarea Sfintei Marii, credincioșii țin postul Adormirii Maicii Domnului, iar cu o zi înainte, pe 31 iulie, este Lăsata Secului.

De la 01.08.2023, 18:40
WhatsApp
Ce poţi mânca de post Arhivă Observator

Credincioşii ortodocşi din România au intrat de marţi, 1 august 2023, în postul Adormirii Maicii Domnului 2023, post care ar urma să ţină până pe 14 august 2023, respectiv până cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care este pe 15 august 2023.

Dacă la sat oamenii au păstrat de toamna trecută în cămară mai multe borcane cu zacuscă, în marile oraşe postul cu cheltuială se ţine: brânză tofu, avocado, ratatoiuille şi microplante.

 Ce poţi mânca de post, conform tradiţiilor

În general, din punctul de vedere al consumului de alimente, în postul Adormirii Maicii Domnului se respectă aceleaşi reguli precum în postul Paştelui sau postul Crăciunului. Totuşi, există şi anumite "reguli" specifice.

Pe acelaşi subiect

De exemplu, dacă Lăsata secului, de pe 31 iulie, pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec pe 30 iulie. De asemenea, în acest post consumăm untdelemn şi vin doar în zilele de sâmbătă şi de duminică şi mâncăm peşte doar de Schimbarea la Faţă, respectiv pe 6 august.

Nu în ultimul rând, dacă Adormirea Maicii Domnului, 15 august, pică în zi de post, atunci mâncăm doar peşte, iar de dulce mâncăm doar de a doua ziua, deci începând cu 16 august.

De ce unele zile au dezlegare la peşte

Prima zi din postul Adormirii Maicii Domnului 2023, 1 august 2023, aduce şi prima zi de dezlegare. De Scoaterea Sfintei Cruci avem dezlegare la ulei şi vin. Sâmbătă, 5 august 2023, de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, avem dezlegare la ulei şi vin, iar duminică, 6 august 2023, de Schimbarea la Faţă a Domnului, avem dezlegare la peşte.

Sâmbătă, 12 august 2023, şi duminică, 13 august 2023, avem dezlegare la ulei şi vin.

Se poate mânca miere de albine în post?

Ori de câte ori ţinem post, intervine şi marea dezbatere legată de miere: este mierea un produs de post pe care îl putem consuma fără grijă sau dimpotriva, este un produs de la care trebuie să ne abţinem?

Cei care susţin că mierea poate fi consumată fără probleme pe durata postului, aduc ca argumente faptul că albinele nu sunt vertebrate şi nu au sânge cald, ceea ce face ca mierea să nu fie un produs de origine animală.

Mai mult decât atât, mierea este menţionată şi în Biblie ca fiind un aliment benefic pentru consumul uman. De asemenea, călugării greci consideră atât mierea, cât şi fructele de mare ca fiind produse de post.

Pe de altă parte, susţinătorii acestei teorii au adus în discuţie şi compoziţia mierii, aceasta fiind alcătuită din substanţe zaharoase, substanţe nezaharoase şi apă. Aşadar, faptul că mierea nu conţine proteine animale precum carnea, laptele şi ouale, permite consumul acesteia în post.

Ce spun preoţii despre fructele de mare

Termenul de „fructe de mare” se folosește în vocabularul culinar de puţină vreme. Potrivit Doxologia, în unele părți ale lumii sunt numite „roadele mării”, o denumire care cred că se apropie foarte bine de adevăr. Va să zică, fructele de mare nu reprezintă alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluște – deci animale marine ori de apă dulce, folosite în alimentație.

Împrumutând o serie de tradiții de la alte popoare ortodoxe, care și-au „adaptat” rânduiala postului la condițiile moderne, numeroşi credincioși, ba chiar clerici, răspândesc falsa informație că în Postul Maicii Domnului se pot consuma „fructe de mare”. Aceleași străine obiceiuri se întâlnesc în perioada de ajunare premergătoare Sfintelor Paști.

 Ce mai trebuie să faci în post

1. Nu fi lacom. Chiar dacă eşti mai strângăreţ de fel şi îţi este frică de ziua de mâine, în Postul Sfintei Marii trebui să dai dovadă de mai multă bunătate şi înţelegere faţă de cei din jur. În Post, ne limpezim mintea pentru lucrarea spirituală, iar păcate precum lăcomia ne urâţesc sufletul în faţa Domnului.

2. Nu consuma carne şi alte preparate de la animale şi nu bea alcool, în afară de zilele cu dezlegare la vin, în care, evident, poţi consuma doar băutură din struguri. Hrana în sine nu este rea, însă trebuie să ne jertfim în faţa Domnului mai ales când consumăm carne din făpturi pe care tot El le-a creat.

3. Nu face paradă cu succesele tale. Chiar dacă ai o viaţă abundentă, în timpul postului ostentaţia este văzută ca un păcat capital.

4. Nu vorbi prea mult. Evită discuţiile sterile şi logoreea din plictiseală căci acestea te duc cu paşi mărunţi şi siguri la bârfă.

5. Nu te uita la televizor dacă acolo vei găsi numai indecenţă şi violenţă. In tradiţia rusească, postul ochilor este la fel de important precum cumpătarea în faţa meselor îmbelşugate.

6. Nu uita să te rogi şi să mergi la biserică.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ce poti manca de post
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025