Antena Meniu Search
x

Video E. Coli pe litoral, cu concentraţie de mii de ori peste limita admisă. Biologii dau vina pe turişti, care folosesc apa mării pe post de WC

Alertă pe litoral - bacterii periculoase! În multe staţiuni, inclusiv Mamaia, Eforie-Nord şi Năvodari, concentraţia de E-coli este mult mai mare decât în mod normal. La Eforie, chiar de mii de ori. Cei mai afectaţi sunt copiii, care pot face infecţii digestive grave.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.07.2023, 19:35

Vezi și

Analizele periodice ale Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa au arătat depăşiri periculoase de bacterii E-coli în apă. În mod normal, concentraţia ar trebui să fie de ordinul zecilor. Cele mai recente rezultate indică o valoare peste limita admisă la Mamaia, dar cea mai mare cantitate de E-coli a fost depistată la Eforie Nord. De peste 30 de ori mai mare faţă de limită. Biologii dau vina pe turiştii care folosesc apa mării pe post de toaletă.

Specialiştii spun că cea mai curată apă o găsim la Vadu, Corbu şi Mangalia

"Poluarea se face direct, prin prezenţa turiştilor. Amplificată de vacanţe şi de numărul mare de turişti", a declarat Adrian Bâlbă, doctor în ştiinţe. "Aici, da, e mai uşor decât la Mamaia, că până ajungi la apă, faci pe tine. Aici mai...", spune un turist. Medicii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe părinţi ca, în această perioadă aglomerată la mare, să îi supravegheze în mod special pe copii. Atunci când apar simptome, să se adreseze de urgenţă unui specialist. "Tot îl las în apă. Îl supraveghez şi tot timpul îi spun: Mama, ai grijă să nu înghiţi apă sub nicio formă", spune o femeie.

"Este vorba, în special, de infecţiile digestive, iar infecţiile digestive se manifestă prin febră, prin dureri abdominale, prin vărsături şi scaune diareice. În special la copiii mici, părinţii nu trebuie să aştepte foarte mult să-şi revină", a declarat Claudia Cambrea, medic primar spitalul de boli infecțioase. Inspectorii de Sănătate Publică şi specialiştii de la Apele Române spun că litoralul românesc este sigur, pentru că depăşirile periculoase nu apar zilnic, ci mai mult în weekend, când vine un val de turişti. "Calitatea apelor de la Marea Neagră este bună pentru îmbăiere", a declarat Ana Agiu, Apele Române. Analizele periodice au mai indicat valori crescute pentru bacterii şi la Olimp, Cap Auror, Venus şi Saturn. Specialiştii spun că cea mai curată apă o găsim la Vadu, Corbu şi Mangalia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » E. Coli pe litoral, cu concentraţie de mii de ori peste limita admisă. Biologii dau vina pe turişti, care folosesc apa mării pe post de WC