Video Cum se ţine Postul Paştelui la oraş: roast cu cartofi, ratatouille de legume sau dovlecei în sos tempura. Cât costă astfel de preparate
Credincioşii se pregătesc de Săptămâna Mare şi de ultimele zile din postul Paştelui. Dacă la sat oamenii au păstrat de toamna trecută în cămară mai multe borcane cu zacuscă, în marile oraşe postul cu cheltuială se ţine: brânză tofu, avocado, ratatoiuille şi microplante.
Roast cu cartofi, ratatouille de legume şi dovlecei în sos tempura. Este specialitatea acestui chef care găteşte şi mâncare de post într-un restaurant din Timişoara. Reţeta sună mai complicat decât e în realitate. "După ce am călit ceapa adăugam un pic de dovlecel, un pic de ardei, nişte vinete, şi nişte ciuperci champignons. Acum stingem cu un pic de vin alb, iar la sfârşit adăugam sosul de roşii", a declarat chef Adrian Novăcescu. Se lasă câteva minute la fiert, iar ratatouille-ul este gata. Cu o lingură de piure de morcov lângă şi un decor făcut din microplante, farfuria arată perfect.
În funcţie de local, preţul unei astfel de farfurii poate ajunge până la 35 de lei. Despre gust, nu discutăm. Clienţii au devenit din ce în ce mai pretenţioşi de la an la an atunci când vine vorba de meniul de post. În gospodăriile de la sate, însă, nimeni nu vrea să audă de brânza tofu sau de pateul vegetal. Totul este pregătit în casă din timp. Doamna Liliana are cămara plină de toamna trecută. Meniul de prânz este o mâncărică delicioasă de cartofi şi salată de varză.
Au încercat şi preparate de pe raftul magazinelor, dar nu au fost pe placul lor. "Am cumpărat brânza tofu, din aia de post, nu ne place, sau pateu cu gust de ciuperci, nu, nu ne place...Crenvurşti de post, nu au niciun gust. Am pregătit o prăjitură cu o cremă de margarină, două foi, toţi ziceau, dar e de post?", a declarat Liliana Rusu. Grija din timpul postului, însă, nu ar trebui să fie doar despre ce punem sau nu în farfurie. Rugăciunea e cea mai bună modalitate de a ne hrăni sufletul. "Un mijloc de a ne face gândul mai îndreptat spre sfintele taine şi reprezintă o abstinenţă de la mâncare, de la băutură, cu scopul de a ne îndrepta, de a ne ruga mai mult. E un mijloc de curăţire şi la sat şi la oraş", a declarat preotul Mitu Pascal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰