Antena Meniu Search
x

Începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce trebuie să ştie ortodocşii

Credincioşii ortodocşi din România intră de marţi, 1 august 2023, în postul Adormirii Maicii Domnului 2023, post care ar urma să ţină până pe 14 august 2023, respectiv până cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care este pe 15 august 2023.

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 17:49

Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 ţine două săptămâni
Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 ţine două săptămâni - basilica.ro
  • Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 ţine două săptămâni.

Credincioşii ortodocşi din România intră de marţi, 1 august 2023, în postul Adormirii Maicii Domnului 2023, unul dintre cele mai importante posturi de peste an, chiar dacă ţine doar aproximativ două săptămâni şi are cinci dezlegări.

Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post de peste an, după Postul Paştelui, Sfântul şi Marele Post, şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Ultimul post din an este un alt post extrem de important, respectiv Postul Naşterii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august

Cum spuneam, postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, dată fixă, şi durează până pe 14 august, dată fixă, în fiecare an. Asta pentru că în fiecare an se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului pe aceeaşi dată, 15 august.

Pe acelaşi subiect

O altă deosebire faţă de Postul Paştelui o reprezintă faptul că în postul Adormirii Maicii Domnului există mai multe date în care credincioşii au dezlegare la vin, ulei sau peşte.

Ce se poate mânca în postul Sf. Marii

În general, din punctul de vedere al consumului de alimente, în postul Adormirii Maicii Domnului se respectă aceleaşi reguli precum în postul Paştelui sau postul Crăciunului. Totuşi, există şi anumite "reguli" specifice.

De exemplu, dacă Lăsata secului, de pe 31 iulie, pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec pe 30 iulie. De asemenea, în acest post consumăm untdelemn şi vin doar în zilele de sâmbătă şi de duminică şi mâncăm peşte doar de Schimbarea la Faţă, respectiv pe 6 august.

Nu în ultimul rând, dacă Adormirea Maicii Domnului, 15 august, pică în zi de post, atunci mâncăm doar peşte, iar de dulce mâncăm doar de a doua ziua, deci începând cu 16 august.

Zilele cu dezlegare la peşte, vin şi untdelemn

Prima zi din postul Adormirii Maicii Domnului 2023, 1 august 2023, aduce şi prima zi de dezlegare. De Scoaterea Sfintei Cruci avem dezlegare la ulei şi vin. Sâmbătă, 5 august 2023, de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, avem dezlegare la ulei şi vin, iar duminică, 6 august 2023, de Schimbarea la Faţă a Domnului, avem dezlegare la peşte.

Sâmbătă, 12 august 2023, şi duminică, 13 august 2023, avem dezlegare la ulei şi vin.

Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare este prăznuită pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare este prăznuită în fiecare an pe 15 august. Practic, pe 15 august se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Conform crestinortodox.ro, "Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă".

Sursa amintită mai precizează că "după ce Fecioara Maria şi-a cerut iertăciune de la toţi, şi-a dat duhul. Domnul Însuşi S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri sociale » Începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce trebuie să ştie ortodocşii