Ce salariu are un salvamar în România. Suma pentru care îşi riscă viaţa în fiecare zi de muncă
Cum suntem în plin sezon estival, iar plajele din România sunt luate cu asalt de turişti, am decis că este momentul să vedem câţi bani câştigă un salvamar în ţara noastră, un salvamar de care depind, practic, vieţile a numeroşi oameni.
De Redactia Observator la 08.07.2024, 16:07Cum în România este plin sezon estival, autorităţile locale au decis să suplimenteze numărul celor care sunt obligaţi să intervină când vieţile unor turişti sunt în pericol în apele Mării Negre.
În aceste condiţii, sute de salvamari au fost angajaţi pentru a supraveghea plajele de pe litoralul românesc, peste 100 fiind implicaţi în salvarea vieţii turiştilor doar de pe plajele din Constanţa şi Mamaia.
Ce salariu are un salvamar pe litoralul românesc
Deşi poate părea uşor să te angajezi ca salvamar în România, misiunea autorităţilor locale a fost una extrem de complicat. Mai ales pentru că bugetele avute la dispoziţie nu sunt deloc mari.
La prima vedere specialiştii susţin că salariile salvamarilor au rămas, în 2024, cam la acelaşi prag din 2023, ceea ce înseamnă că un salvamar debutant nu poate câştiga mai mult de 3.000 de lei pe lună. Salariul creşte în raport cu experienţa acumulată de-a lungul anilor, dar creşterea nu este una semnificativă.
Cine plăteşte salariile salvamarilor din România
Problema plăţilor făcute către salavamarii din România este una spinoasă încă din urmă cu mulţi ani. Autorităţile au încercat să-şi paseze problema de la una la alta, dar cert este că plata se face, în continuare, prin acordarea de subvenţii de la stat.
Asta deşi s-a pus problema, la un moment dat, ca plata salvamarilor să fie făcută de cei care administrează plajele şi care obţin bani frumoşi din concesionarea sau închirierea lor către agenţi economici.
Ce program de lucru au salvamarii
Una dintre problemele regăsite pe litoralul românesc este şi aceea a programului în care lucrează salvamarii. Pentru că autorităţile locale nu îşi permit să le ofere salarii consistente, aceştia lucrează, în principiu, doar în intervalul orar 08.00-19.00.
Asta înseamnă că dacă un turist îşi riscă viaţa în apele Mării Negre în intervalul 19.00-08.00, şansele ca el să fie eventual salvat scad în mod dramatic. Chiar şi aşa, activitatea salvamarilor este îngreunată inclusiv în timpul programului de turiştii care nu se încred în calităţile şi deciziile acestora.
Cât câştigă salvamarii în alte ţări
În principiu, salariile încasate de salvamarii din România sunt cu mult mai mici decât cele încasate de salvamari din alte ţări. Tocmai din acest motiv autorităţile locale au dificultăţi în a angaja salvamari.
Totuşi, trebuie văzut şi reversul medaliei. Cheltuielile cu cazarea şi întreţinerea sunt mai mari în străinătate, astfel că diferenţa între banii încasaţi aici şi peste hotare nu mai pare chiar atât de mare precum ar părea la prima vedere.