Cum se schimbă modul de colectare a gunoiului în București. Nicușor Dan anunță tarif „proporțional cu cât aruncă fiecare”
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat după întâlnirea cu ministrul Mediului şi reprezentanţii celor şase primării de sector că Bucureştiul trebuie să treacă la colectarea selectivă a deşeurilor şi că va fi lansată o dezbatere publică pe acest subiect în perioada următoare.
De Cornel Preda la 12.02.2021, 14:37- Cât vor plăti bucureștenii pentru colectarea gunoiului
Nicuşor Dan s-a declarat mulţumit că autorităţile locale din Capitală au o „viziune comună” despre modul în care trebuie tratate aceste deşeuri, fiind necesară colectarea selectivă.
„Am decis, împreună, să creăm un ADI, o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, Primăria Generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare a deşeurilor şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi să putem să accesăm bani europeni pe exerciţiul 2014 - 2020, care erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a declarat Nicușor Dan.
Cât vor plăti bucureștenii pentru colectarea gunoiului
De asemenea, Nicuşor Dan a precizat că toţi cei prezenţi la întâlnire au apreciat că bucureştenii trebuie să plătească în funcţie de gunoiul pe care îl vor arunca.
„Am discutat despre deşeuri. Este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti, nu ne mai permitem să o amânăm. Important este că avem, Primăria Generală şi cele şase primării de sector, o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în municipiul Bucureşti care se va concretiza, foarte curând, într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor din Bucureşti.
Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă, o să urmeze o dezbatere publică şi moral şi legal trebuie să facem asta. A fost o discuţie dacă să facem o colectare selectivă pe bază sau pe cinci fracţii, e o discuţie tehnică la care sper să participe cât mai multă lume la dezbaterea publică.
Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul 'plăteşti cât arunci', în sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate - nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate - tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori. Am decis cu toţii ca modalitatea în care sectoarele colectează şi selectează în Municipiul Bucureşti să fie unitară, tocmai pentru ca şi procesul de informare să fie mai rapid şi pentru ca să existe un confort în această zonă”, a declarat Nicuşor Dan.
Citește și:Centre pentru deșeurile voluminoase
La rândul său, ministrul Mediului, Barna Tánczos, a anunţat că la nivel naţional se lucrează la un proiect de realizare a unor centre de depozitare a deşeurilor voluminoase.
„În ceea ce priveşte Ministerul Mediului, vom contribui la eficientizarea acestui sistem, prin lansarea sistemului SGR, la nivel naţional, cu siguranţă acest sistem va contribui la colectarea selectivă. Pe de altă parte, lucrăm la un proiect naţional prin care ajutăm autorităţile publice locale în realizarea unor centre de depozitare pentru deşeurile voluminoase, vorbom de deşeurile din construcţii, mobilier, acele deşeuri care nu au voie să ajungă în deşeul menajer”, a declarat Barna Tánczos.
România, repetentă la reciclare
Românii riscă să plătească cel mai scump gunoi din lume! Sute de mii de euro pe zi ne vor costa munţii de deşeuri care sufocă România, pentru că reciclăm de zece ori mai puţin decât ne cere Uniunea Europeană.
O echipă Observator a refăcut în urmă cu un an drumul gunoiului din casele românilor până în centrele de sortare unde ajung în fiecare dimineaţă maşini întregi cu sticlă, plastic şi hârtie.
Masca de protecție, deșeul anului 2020
Plajele litoralului românesc s-au confruntat cu deşeul anului 2020 - masca de protecţie. Nu o spunem noi, ci chiar ecologiştii care au finalizat monitorizarea de toamnă a plajelor. Masca se alătura celorlalte tipuri de deşeuri care poluau plajele până acum: resturi de ţigări, plastice sau metale ruginite.
Chiar dacă au constatat că sunt mai puţine gunoaie faţă de anii trecuţi, probabil şi din cauza numărului mai mic de turişti, masca de protecţie este noul deşeu care le dă bătăi de cap activiştilor de mediu.
Echipamentul de protecţie sanitară, atât de important în această perioadă, ar putea ajunge în scurt timp să fie extrem de dăunător pentru mediul înconjurător. Este un efect mai puţin cunoscut al pandemiei, iar situaţia este îngrijorătoare.